Antena Căutare

VIDEO! Spania a cerut ajutor financiar european pentru sistemul ei bancar

Dupa cateva zile de ezitari, Spania s-a hotarat sa ceara ajutor financiar de la Uniunea Europeana pentru salvarea bancilor sale, zguduite din temelii de criza imobiliara. Oficialii de la Madrid ar putea primi 100 de miliarde de euro. Dupa Grecia, Irlanda si Portugalia, Spania este a patra tara a Uniunii Europene care primeste ajutor financiar, dar, in cazul sau, acesta nu va fi insotit de un program de austeritate.

Spania a ezitat sa ceara ajutorul partenerilor europeni de teama ca i se vor impune noi masuri de austeritate, dupa cele deja adoptate de guvern. Dar Uniunea Europeana a acceptat ca imprumutul sa fie insotit de conditii doar pentru banci, si nu pentru populatie.

Spaniolii sunt, totusi, ingrijorati, deoarece fondurile primite de la Uniunea Europeana vor fi, pana la urma, rambursate din bugetul de stat, adica din taxele si impozitele cetatenilor. Asa-numitii "indignati" au protestat, deja, la Madrid. Ei spun ca ajutor financiar este de fapt o inselatorie.

Acordul cu Spania a fost salutat de Statele Unite si FMI. In schimb irlandezii care au primit, mai demult, un imprumut similar intentioneaza sa ceara, retroactiv, un tratament egal cu cel oferit spaniei. Practic vor cere sa se renunte la conditiile de austeritate impuse de cei care le-au oferit ajutorul financiar.

Moody's ar putea reduce ratingurile Frantei si Germaniei... Fitch a retrogadat cea mai mare banca din zona euro: Santander...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x