Antena Căutare

Alegeri locale în Turcia: Înfrânt la Ankara, partidul lui Erdogan se agaţă de Istanbul

Turcia aşteaptă cu nerăbdare, luni, rezultatele alegerilor municipale la Istanbul, unde o înfrângere ar fi devastatoare pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a suferit deja, la Ankara, o înfrângere fără precedent în 16 ani de putere, potrivit unor rezultate parţiale, relatează AFP.

Alegeri locale în Turcia: Înfrânt la Ankara, partidul lui Erdogan se agaţă de Istanbul
Recep Tayyip Erdogan | Twitter

Turcia aşteaptă cu nerăbdare, luni, rezultatele alegerilor municipale la Istanbul, unde o înfrângere ar fi devastatoare pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a suferit deja, la Ankara, o înfrângere fără precedent în 16 ani de putere, potrivit unor rezultate parţiale, relatează AFP.

Bătălia se dă la câteva mii de voturi între principalii candidaţi, care au revendicat fiecare victoria la sfârşitul acestui scrutin local, duminică, un scrutin cu valoare de plebiscit pentru Erdogan, aflat în plină furtună economică.

Ameninţat de un vot de sancţionare în aceste alegeri, pe care le-a prezentat drept vitale în ”supravieţuirea naţiunii”, Erdogan a participat cu toată greutatea sa în campanie, ţinând peste 100 de mitinguri în mai puţin de două luni.

Însă, la Istanbul, centrul economic şi demografic al ţării, al cărui primar Erdogan a fost, partidul islamo-conservator AKP, aflat în mare dificultate în faţa blocului opoziţiei, în care se află CHP (social-democrat) şi Iyi (dreapta), susţinut de către prokurzii din cadrul HDP.

Fostul premier Binali Yildirim, candidatul AKP la Istanbul, a revendicat victoria, duminică, ceea ce a făcut, câteva minute mai târziu, candidatul şi candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu.

Ultimele rezultate parţiale publicate de agenţia de presă de stat Anadolu, care a încetat brusc să le actualizeze duminică seara, îi acordau un uşor avans, de 4.000 de voruti, lui Yildirim, după numărarea a 98% din voturi.

Indiferent de rezultatul bătăliei de la Istanbul, Erdogan a suferit deja o înfrângere usturătoare, prin pierderea capitalei, pe care AKP şi predecesorii săi islamişti o controlau de 25 de ani.

Potrivit Anadolu, candidatul opoziţiei Mansur Yavas l-a înfrânt, la Ankara, pe candidatul AKP Mehmet Ozhaseki, cu 50,9% la 47% din voturile exprimate, după numărarea a 99% din buletinele de vot.

Un indiciu că nu va lăsa să-i scape uşor principalele două oraşe ale ţării, AKP a anunţat în noaptea de duminică spre luni că va depune recurs în vederea reexaminării validităţii a zeci de mii de buletine de vot considerate nule.

”SLĂBICIUNI”

”Vom folosi până la capăt recursurile juridice aflate la dispoziţia noastră, nu vom lăsa voinţa locuitorilor Ankarei să fie denaturată”, a declarat secretarul general al AKP Fatih Sahin.

Potrivit Anadolu, 290.000 au fost numărate drept nule la Istanbul, şi 90.000 la Ankara.

Opoziţia, care se teme de faude, şi-a îndemnat la rândul său observatorii ”să nu doarmă în următoarele 48 de ore”, pentru a supraveghea secţiile în care se numără buletinele de vot.

Erdogan, care s-a exprimat duminică seara la sediul partidului său la Ankara, a depus eforturi să vadă partea bună a rezultatelor, subliniind că, prin cele peste 51% din voturile exprimate, coaliţia formată de AKP şi ultranaţionaliştii din MHP se clasează pe primul loc la nivel naţional.

Însă, în contextul în care coaliţia sa a pierdut oraşe ca Antalia şi Adana (sud), în afară de Ankara, şeful statului a recunoscut că va trebui să ”corecteze slăbiciuni”.

Rezultatele obţinute de opoziţie la Ankara şi Istanbul sunt cu atât mai remarcabile, cu cât AKP a beneficiat de o vizibilitate zdrobitoare în presă, majoritatea controlată de putere.

Numeroşi alegători cu care AFP a stat de vorbă la secţiile de votare consideră că subiectul numărul unu al acestor alegeri a fost economia.

În contextul în care AKP se sprijină pe o creştere economică puternică în vederea obţinerii unor victorii electorale din 2002, de această dată s-a confruntat cu prima recesiune din ultimii zece ani, o inflaţie-record şi un şomaj în creştere.

"Erdogan şi-a asumat un risc transformând scuritnul în alegeri naţionale (...). Această înfrângere va fi considerată a sa”, apreciază Berk Esen, un profesor asociat la Universitatea Bilkent de la Ankara.

Acest scrutin rupe un ciclu electoral de opt scrutine, din 2014, care a polarizat ţara.

Amintind că nu sunt prevăzute alte alegeri până în 2023, Erdogan a anunţat duminică faptul că se va angaja în ”reforme economice”.

Sursa: News.ro

Actorul şi umoristul Volodimir Zelenski a obţinut o victorie detaşată în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucra... Guvernul saudit a avut acces la telefonul şefului Amazon Jeff Bezos şi a obţinut informaţii private...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x