Antena Căutare

Alegeri SUA: De ce voteaza americanii martea, in noiembrie?

Constitutia Statelor Unite dispune: “Alegatorii presedintelui si ai vicepresedintelui sunt chemati sa voteze, in fiecare stat, martea care urmeaza primei zile de luni din noiembrie, la patru ani, dupa fiecare alegere a presedintelui si a vicepresedintelui”.

Alegeri SUA: De ce voteaza americanii martea, in noiembrie?
| Hepta

“Election Day” se deruleaza intotdeauna marti, din anul 1845 incoace, ani in care aceasta zi a fost aleasa pentru ca nu interfera cu repaosul bibilc, adica duminica si ziua de targ, respectiv miercurea.

Inainte, pentru ca drumul se facea cu carutele sau calare, pentru a merge sa votezi era nevoie de trei zile, una la dus, alta la intors si inca una la vot.

Nicio zi a saptamanii nu se potrivea astfel incat in decursul celor sapte zile sa si votezi, sa te si odihnesti duminica si sa mai ajungi si la targ, pentru cumparaturi miercurea. Asa ca, americanii plecau lunea, votau martea si se intorceau miercuri. In plus, noiembrie corespunde sfarsitului stransului recoltei si unei perioade meterologice in care iarna nu face inca drumurile impracticabile.

De altfel, alegerile nu se sfarsesc in 6 noiembrie: marii electori voteaza la 17 decembrie pentru a-l alege oficial pe presedinte. Mai mult, Congresul anunta rezultatul votului la 7 ianuarie anul viitor. Investitura, ce este decalata in aceste alegeri cu o zi, pentru ca ar fi cazut intr-o duminica, are loc la 21 ianuarie.

Chiar daca acum votul intr-o marti este peste mana pentru majoritatea americanilor pentru ca ei sunt la slujba, administratiile succesive nu au renuntat la aceasta zi.

Texas: Un avion se prabuseste peste o masina in miscare... Barack Obama a castigat detasat un nou mandat de presedinte al SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x