Antena Căutare

Alegerile primare în Ohio, suspendate în ultimul moment, din cauza ”urgenţei sanitare” cauzate de noul coronavirus

Guvernatorul statului Ohio a anunţat cu doar câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de votare amânarea alegerilor primare, evocând ”urganţa sanitară” cauzată de noul coronavirus, o premieră în lunga cursă a învestirii democrate, dominată de Joe Biden, împotriva lui Bernie Sanders, relatează AFP.

Mitinguri online, dezbateri fără public, iar acum un scrutin amânat în ultimul moment - pandemia afectează profund campania celor doi candidaţi la învestitura democrată în vederea înfruntării republicanului Donald Trump în noiembrie.

Guvernatorul republican al statului Ohio Mike DeWine a anunţat, luni seara târziu (ora locală), pe Twiter, că votul în plină criză de covid-19 ”ar obliga angajaţii secţiilor de votare şi alegătorii să se pună într-o situaţie inacceptabilă de pricol”.

Astfel, conducătoarea sa a serviciilor de sănătate ”dispune închiderea secţiilor de votare din cauza urgenţei sanitare”, a precizat el, luând această decizie în pofida hotărârii unui judecător. Echipele sale urmau să caute în justiţie un mijloc care să le permită alegătorilor să voteze în alt mod.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Statele Unite a despăşit luni pragul de 4.200 de cazuri, dintre care peste 70 mortale.

Scrutinele prevăzute marţi în alte trei state - Arizona, Florida şi Illinois - erau menţinute, cu măsuri de precauţie consolidate.

Donald Trump aprecia luni ”inutilă” amânarea alegerilor primare.

Louisiana, Georgia şi Kentucky, care urmează să voteze mai târziu, şi-au amânat deja scrutinele în mai şi în iunie. Alte state ar putea să le urmeze rapid exemplul.

O CAMPANIE IMPREVIZIBILĂ

În contextul în care a obţinut deja mai mulţi delegaţi - cheia învestiturii democrate -, fostul vicepreşedinte Joe Biden înregistrează aproximativ 20 de puncte procentuale avans în sondajele naţionale faţă de rivalul său de stânga, senatorul independent Bernie Sanders.

Scrutinele de marţi ar putea să-i permită fostei mâini drepte a lui Barack Obama să obţină un avantaj decisiv. Însă impactul coronavirusului asupra acestei campanii, care a înregistrat deja răsturnări spectaculoase, rămâne imprevizibil.

Joe Biden poate conta pe susţinerea taberei moderate, din care mai mulţi foşti candidaţi în alegerile prezidenţiale şi aleşi influenţi îl consideră cel mai bun candidat pentru a-l ”bate pe Donald Trump” - obiectivul numărul unu al alegătorilor democraţi.

Cunoscut prin gafele sale, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, ar fi trebuit să fie înfrânt în a 11-a dezbatere democrată, duminică, pentru ca Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, să poată cu adevărat spera să se redreseze marţi.

Însă fostul vicepreşedinte a făcut o dezbatere bună. Şi a anunţat, primul, că va alege o femeie care să candideze ca vicepreşedintă.

NEIL YOUNG ONLINE

În urma unei serii de eşecuri, Bernie Sanders, un socialist autoproclamat, a recunoscut săptămâna trecută că nu a reuşit să convingă cu privire la capacitatea sa de a-l împiedica pe republican să obţină al doilea mandat.

Foarte popular în rândul tinerilor, senatorul se agaţă însă de cursă şi a profitat de dezbatere pentru a-l interpela pe Joe Biden cu privire la anumite poziţii potenţial stânjenitoare din lunga sa carieră politică - 35 de ani în Senat şi opt ani ca vicepreşedinte.

Ca pentru a oferi garanţii aripii celei mai progresiste a partidului, Joe Biden a anunţat la rândul său, duminică, faptul că adoptă două propuneri - una a lui Bernie Sanders cu privire la relaxarea datoriei studenţilor, iar alta a fostei sale rivale, senatoarea Elizabeth Warren, cu privire la protejarea americanilor de creditori care ”abuzează” sistemul.

Acest lucru nu merge suficient de departe, i-a replicat Bernie Sanders. Însă senatorul a promis din nou că, în cazul în care este înfrânt în alegerile primare, va susţine candidatul democrat.

Joe Biden a subliniat, la rândul său, asupra argumentului pe care-l opune rivalului său, şi anume că este un candidat mai pragmatic. ”Oamenii vor rezultate, nu revoluţie”.

Într-o ţară tot mai paralizată din cauza coronavirusului, rivalii îşi fac de-acum campanie online.

Joe şi soţia sa Jill Biden au vorbit luni, prin intermediul ecranelor, cu alegătorii chemaţi la vot marţi. În Florida, democraţii de origine cubaneză digeră greu anumite declaraţii ale lui Bernie Sanders, pe care-l consideră prea binevoitor cu regimul castrist.

Susţinut de o mulţime de artişti la modă, Bernie Sanders a organizat un miting al cărui cap de afiş este prestigiosul muzician Neil Young.

Sursa : news.ro

Guvernul olandez alege să controleze riscurile noului coronavirus în vederea unei întăriri a imunităţii de grup, ci nu s... Iranul eliberează provizoriu 85.000 de deţinuţi,inclusiv deţinuţi politici, din cauza noului coronavirus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x