Antena Căutare

Angela Merkel va dezveli un monument dedicat romilor exterminati in Holocaust

Cancelarul german Angela Merkel va dezveli, astazi, la Berlin, un monument construit in memoria romilor ucisi in Holocaust in timpul Germaniei naziste. Evenimentul vine dupa multi ani de intarziere, din cauza controverselor privind costurile si designul memorialului. Monumentul, o piscina circulara cu un mic soclu in centru, va fi amplasat in parcul Tiergarten, foarte aproape de Reichstag, cladirea Parlamentului german.

Expertii sustin ca intre 220.000 si 500.000 de romi au fost ucisi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. La inaugurare vor fi prezenti si presedintele Joachim Gauck, dar si 100 de supravietuitori ai Holocaustului.

„Pentru mine este foarte important sa pastram o cultura a amintirii. Fiecare generatie trebuie sa se confrunte cu propria istorie. Si pentru asta e nevoie sa avem locuri potrivite unde oamenii sa mearga atunci cand martorii evenimentelor respective nu vor ma fi in viata”, a spus Merkel, intr-un interviu pe canalul sau de YouTube, citat de BBC.

Cancelarul Germaniei a recunoscut ca relizarea memorialului a durat mult timp si a dat nastere la numeroase discutii, insa a reamintit ca si crearea monumentului dedicat evreilor ucisi in Europa s-a intins pe o perioada de 15 ani.

Monumentul din parcul Tiergarten este opera artistului israelian Dani Karavan. Pe marginea piscinei a fost gravat poemul "Auschwitz" al italianului Santino Spinelli, memorialul curpinzand si o cronologie a campaniilor de exterminare naziste.

Germania a recunoscut in mod oficial genocidul comis impotriva romilor si a populatiilor sinti, comunitate inrudita care traieste in zonele germanice din Europa Centrala, in 1982.

Sursa: Antena3.ro

Prima femeie militar care a dezertat din armata siriana. Acum ii antreneaza pe rebeli... Prima doamna a Frantei se razboieste cu tabloidele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x