Antena Căutare

UPDATE! Conflictul din Fasia Gaza - Premierul israelian Benjamin Netanyahu: "Armata este pregatita sa intensifice in mod semnificativ operatiunea"

Conflictul din Fasia Gaza s-ar putea agrava in urmatoarele zile, armata israeliana fiind pregatita pentru o ofensiva terestra in zona. A spus-o chiar un ministru israelian. In noaptea de sambata spre duminica, au fost bombardate nu mai putin de 200 de tinte din teritoriile palestiniene. Peste 50 de oameni au murit de la izbucnirea conflictului, majoritatea fiind civili.

UPDATE 16.30: Israelul este pregatit sa ia in calcul posibilitatea unui armistitiu, cu conditia ca toate gruparile armate palestiniene din Fasia Gaza sa inceteze tirurile, a anuntat ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman.

"Singura noastra conditie in vederea unui armistitiu este ca toate gruparile teroriste care opereaza in Fasia Gaza sa inceteze complet focul", a declarat Lieberman.

UPDATE 16.15: Ministrul britanic de Externe William Hague s-a pronuntat, duminica, in legatura cu conflictul din Fasia Gaza.

"Premierul (britanic David Cameron) si cu mine am subliniat pe langa omologii nostri israelieni (faptul ca) o invazie terestra in Gaza va costa Israelul o mare parte a sustinerii internationale pe care o are in aceasta situatie", a declarat Hague, pentru Sky News, citat de Mediafax.

"O invazie terestra este mult mai dificil de sustinut de catre comunitatea internationala, in special de catre Marea Britanie", a mai spus Hague, referindu-se la momentul in care premierul israelian Benjamin Netanyahu anunta ca armata este pregatita "sa extinda in mod semnificativ" operatiunea sa militara "Pilon de Aparare" impotriva unor grupari armate palestiniene in Fasia Gaza.

"Este mult mai dificil sa fie evitate sau limitate pierderi civile in timpul unei invazii terestre, iar o mare parte a unei operatiuni terestre ar ameninta cu amplificarea conflictului", a mai spus William Hague, repetand ca Hamas este vinovat de situatia actuala.

UPDATE 14.55: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminica dimineata, ca armata israeliana este pregatita sa "intensifice in mod semnificativ" operatiunea sa militara "Pilon de Aparare", in curs, impotriva unor grupari palestiniene armate in Fasia Gaza.

"Armata este pregatita sa intensifice in mod semnificativ operatiunea. Militarii sunt pregatiti pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu.

Premierul i-a multumit lui Barack Obama pentru sustinere.

"In acest weekend, am vorbit din nou cu presedintele Barack Obama si i-am multumit atat pentru sustinerea dreptului Israelului de a se apara, cat si pentru contributia sa, si cea a apoporului american, la dezvoltarea (sistemului antiracheta) Iron Dome", a adaugat el.

Sistemul de aparare antiracheta "Iron Dome", finantat in mare parte de catre Statele Unite, a permis interceptarea catorva zeci de proiectile, in special rachete, lansate catre Tel Aviv.

Cartierul general al Guvernului Hamas a fost distrus complet, sambata, in urma unui bombardament israelian. Tot ieri, un alt raid aerian a distrus casa unui oficial Hamas. Intr-un singur atac al fortelor israeliene, cel putin 35 de persoane au fost ranite si transportate de urgenta la spital.

"Gaza poate fi distrusa de puterea militara israeliana, dar Israelul nu poate dobandi pacea distrugand Gaza. Acest lucru doar agraveaza conflictul", a declarat Abdullah Abdullah, membru al Consiliului Legislativ Palestina. Intre timp, cerul israelian a fost brazdat de sute de rachete lansate de Hamas. Majoritatea au fost insa interceptate de sistemul anti-racheta al Israelului.

Desi bilantul mortilor creste semnificativ de la o ora la alta, zeci de oameni privesc conflictul ca pe un spectacol. Numarul turistilor dornici sa fie cat mai aproape de zona de conflict a explodat. Si continua sa creasca, in timp ce invazia terestra a Israelului in Fasia Gaza pare iminenta. Si ministrii de externe ai tarilor arabe vor merge in zona de conflict. Dar nu sa urmareasca luptele ci sa le puna capat.

"Exista o initiativa pentru pace in Orientul Mijlociu. Acest consiliu ar trebui sa reevalueze pozitia araba fata de procesul de pace si de initiativa de pace. Situatia nu mai poate continua asa!", a spus Nabil el-Araby, secretar-general al Ligii Arabe.

Tabara palestiniana este sustinuta si de hackerii de la Anonymous, care au atacat nu mai putin de 700 de site-uri israeliene, printre care si cel al presedintelui israelian, iar baza de date on-line a Ministerului de Externe israelian a fost stearsa.

Si Grecii sunt de partea Autoritatii Palestiniene. Mii de oameni care au iesit in strada din cauza masurilor de austeritate s-au oprit in fata ambasadei israelului din Atena si au cerut incetarea conflictului.

Proteste anti-austeritate in Bulgaria si Slovenia. Zeci de mii de oameni au iesit in strada... Mii de francezi au protestat impotriva legalizarii casatoriilor intre homosexuali...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x