Antena Căutare

Asasinarea Papei Ioan Paul al II-lea, comandata de sovietici

Sovieticii sunt cei care i-au ordonat turcului Mehmet Ali Agca sa incerce sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican, pe 13 mai 1981, afirma cotidianul polonez Rzeczpospolita.



Publicatia Rzeczpospolita a anuntat ca a descoperit un document, ce nu a fost niciodata publicat, in arhivele Institute of National Remembrance, care ar "confirma" faptul ca sovieticii au fost implicati in acea tentativa de asasinat, informeza Mediafax.

Documentul din arhiva Ministerului de Interne al Republicii Populare Polone citeaza cateva persoane care aveau legatura cu serviciile secrete din Germania Federala, spunand ca Mehmet Ali Agca a fost doar o marioneta a KGB-ului, pe care il considera principala "forta inspirationala si organizatorica" din spatele atentatului.

Acelasi document citeaza surse care afirma ca tentativa de asasinat a avut ca scop sa il impiedice pe Papa Ioan Paul al II-lea sa vina in Polonia cu ocazia funeraliilor cardinalului polonez Stefan Wyszyński, decedat pe 28 mai 1981, dar care la vremea atentatului era pe moarte. "Participarea lui Ioan Paul al II-lea la funeraliile cardinalului Stefan Wyszyński, la Varsovia, ar fi declansat o crestere serioasa a sentimentului national al polonezilor si din acest motiv papa trebuia sa fie eliminat", afirma o sursa din Germania Federala, citata in acel document, partial publicat in Rzeczpospolita.

Citeste si Jurnalul

FOTO: wikidict.de

Danemarca vrea sa revendice Polul Nord... FOTO! Dublin - cel mai securizat oras european, cu ocazia vizitei Reginei Elisabeta a II-a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x