Atentatul din Istanbul: 39 de morți. Atacatorul se numește Iakhe Mashparov și a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic. Soția: ”Nu am ştiut că este simpatizant ISIS!”

 

Jurnaliştii Hurriyet au scris că atacatorul înarmat care a ucis în noaptea dintre ani 39 de oameni în clubul Reina a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic în Siria şi a utilizat tehnici învăţate în războiul civil în timpul atacului din Istanbul. De asemenea, presa turcă a publicat pe Twitter imagini cu un paşaport al presupusului jihadist, un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov. 

Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

În plus, presa turcă a publicat „o înregistrare selfie” cu un bărbat despre care scrie că este autorul atacului de la clubul Reina din Istanbul. 

Imaginile îl arată pe presupusul terorist filmându-se în Piaţa Taksim. Nu este clar deocamdată dacă înregistrarea a fost făcută înainte sau după masacrul din noaptea de Anul Nou.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat deja atacul armat din Istanbul şi există informaţii că atacatorul a fost antrenat în lupte de stradă în Siria.

Prioritatea autorităţilor turce este de a-l captura pe atacator şi de a neutraliza celula teroristă care l-a susţinut, în încercarea de a preveni repetarea unui asemenea atac armat.

De asemenea, un atac similar trebuia să aibă loc în noaptea dintre ani în Ankara. Însă, autorităţile turce au reuşit să-i aresteze la timp pe cei opt presupuşi jihadişti implicaţi în organizarea atentatului.

Presa turcă a publicat imagini cu un paşaport care i-ar aparţine presupusului atacator originar din Kîrgîzstan. Imaginile arată că atacatorul este un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov şi s-a născut în 1988.

Autorităţile turce au confirmat că paşaportul îi aparţine atacatorului, care este în continuare căutat.

De asemenea, au apărut informaţii şi despre rudele principalului suspect.

”Am aflat despre atac de la televizor. Nu am ştiut că soţul meu este simpatizant ISIS”, a declarat soţia suspectului pentru cotidianul Cumhuriyet.

Potrivit presei turce, vecinii suspectului au sunat la poliţie pentru a anunţa că l-au recunoscut, după ce au văzut imaginile cu el la televizor. Suspectul, împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi, ar fi ajuns pe 20 noiembrie din Kîrgîzstan la Istanbul.  Apoi, el a plecat la Ankara şi de acolo, pe 22 noiembrie, la Konya, unde a închiriat o locuinţă.

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe