Antena Căutare

Dezastrul din Australia, vizibil din spațiu! Mii de oameni, evacuați din calea flăcărilor: ”Așa ceva nu s-a mai văzut!”

Sydney a ajuns un oraş-fantomă, învăluit într-un nor dens de fum. Fiecare respiraţie e aici un chin, chiar şi cu mască de protecţie. Un coşmar pe care îl trăiesc şi românii stabiliţi în Australia.

”Oamenii sunt înfricoşaţi de ce se întâmplă. Primejdia încă nu a trecut. Focarele s-au unit. Și încă mai încearcă să evacueze acum.”, a spus Iulian Manole, un român stabilit în Australia.

Cea mai mare evacuare din istoria Australiei se desfăşoară încă în oraşul Malacota. Aici trei mii de turişti şi o mie de localnici au fugit din calea flăcărilor, care ating şi zeci de metri înălţime. Astăzi, doi copii şi părinţii lor au fost eliberaţi din cinematograful din localitate, unde au fost captivi aproape o săptămână. Ca să-i liniştească pe cei mici, au urmărit continuu filme de desene animate.

Atenţionare de călătorie emisă de MAE - În Australia se menţine pericolul privind incendiile de vegetaţie

”Toată lumea e disperată şi speriată. Aşa ceva nu s-a mai văzut. Gândiți-vă undeva la un sfert din România să ardă.”, a declarat Gabi Cazacenco, pompier voluntar în Australia.

În sud estul Australiei, dealurile verzi arată acum ca un deşert. O suprafaţă cât Muntenia şi Dobrogea s-a făcut scrum. Flăcările sunt de neoprit, mai ales în pădurile cu arbori de eucalipt - extrem de inflamabili din cauza uleiurilor naturale. Acolo se adăpostesc şi cei mai mulţi urşi koala, prinşi fără scăpare într-o capcană de foc. Opt mii au murit până acum. Cei care au supravieţuit îndură o recuperare dureroasă.

”Mulţi dintre urşii Koala au răni provenite de la arsuri. Unii dintre ei pe faţă, pe nas. Sunt răni provenite şi de la faptul că au inspirat foarte, foarte mult gaz.”, a declarat un militar.

Solidari cu Australia! Românii donează bani și cumpără obiecte pe Facebook pentru a ajuta victimele incendiilor

Din satelit dezastrul se vede cel mai bine. Norul gros de fum a traversat Pacificul si a ajuns în Chile şi Argentina, la peste 13 mii de kilometri distanţă. 400 de megatone de substanţe toxice au fost eliminate în aer în ultimele patru luni. Grav este că peste două zile temperaturile de peste 40 de grade vor reveni. Australia are nevoie de miracole şi rugăciuni.

Alături de Australia sunt si vedete din toată lumea. Trupa Metallica de exemplu a donat 750 de milioane de dolari, iar Elton John, Pink şi Nicole Kidman - actriţă născută în Australia - au anunţat că vor urma exemplul.

Răsturnare de situație în conflicul SUA - Iran. Donald Trump face apel la pace! Prima declarație după atacurile iranieni... PSG, 6-1 cu Saint-Etienne în sferturile Cupei Ligii Franţei. În semifinale s-a calificat şi Lille...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x