Antena Căutare

Balerina cubaneză Alicia Alonso a murit la vârsta de 98 de ani

Balerina cubaneză Alicia Alonso, considerată una dintre cele mai importante dansatoare ale secolului 20, a murit joi la vârsta de 98 de ani, a anunţat agenţia naţională de presă, citată de BBC.

Balerina cubaneză Alicia Alonso, considerată una dintre cele mai importante dansatoare ale secolului 20, a murit joi la vârsta de 98 de ani, a anunţat agenţia naţională de presă, citată de BBC.

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a transmis: „Alicia Alonso a plecat dintre noi şi a lăsat un gol enorm, dar o moştenire imbatabilă. A poziţionat Cuba la altarul dansului mondial. Mulţumim, Alicia, pentru munca ta nemuritoare”.

În ciuda faptului că a început să îşi piardă vedere la vârsta de 19 ani, ghidându-se după luminile scenei, a fost o prezenţă vitală în dezvoltarea domeniului.

După revoluţia din 1959, ea a sprijinit fondarea Baletului Naţional al Cubei împreună cu liderul Fidel Castro.

Născută Alicia Ernestina de la Caridad Martínez del Hoyo, pe 21 decembrie 1921, a debutat pe scenă în 1931.

„Când te uiţi şi vezi teatrul plin de oameni, simţi că eşti viu, că te-ai născut. Este minunat, e unic”, spunea ea într-un interviu acordat BBC în 2015.

La vârsta de 16 ani, s-a căsătorit cu un coleg de şcoală, Fernando Alonso, iar cei doi s-au mutat la New York, alăturându-se Ballet Caravan.

Trei ani mai târziu, vederea ei a început să se deterioreze. A fost diagnosticată cu desprindere de retină.

„Am suferit enorm şi am fost supusă mai multor operaţii. A fost îngrozitor. (...) Mi-au spus că nu voi mai putea dansa. Ei bine, am făcut-o”, povestea ea.

În timpul recuperării, profesorii veneau la patul ei şi o învăţau paşii din „Giselle”.

Problemele cu vederea au revenit, iar ea a ajuns să nu îşi poată vedea colegii dansatori, bazându-se pe luminile scenei. A fost supusă mai multor intervenţii.

Până la finalul anilor 1940, a interpretat rolul importante, în special Giselle, atât la New York, cât şi la Londra.

În 1948, a pus bazele Alicia Alonso Ballet Company în La Havana. A închis compania în 1956, din lispă de finanţare.

Potrivit autobiografiei lansate în 1981, Fidel Castro a întrebat-o de câţi bani este nevoie pentru Baletul Naţional al Cubei. Ea i-a spus că este vorba despre 100.000 de dolari. Replica lui a fost: „Vă vom da 200.000 de dolari”.

Compania naţională a oferit spectacole de balet tuturor, pe scenă, dar şi în fabrici şi alte locuri.

Alonso a condus Baletul până după vârsta de 70 ani şi a continuat să danseze.

Un parfum din Cuba îi poartă numele, iar un atelier de îngheţată a fost numit Coppelia după unul dintre rolurile ei celebre.

Sursa : news.ro

Analişti: Acordul pentru Brexit al lui Boris Johnson îi va face mai săraci pe britanici faţă de acordul convenit de Ther... Copilul care este alergic la iarnă. Cum reacționează când îi este frig. Medicii sunt șocați! FOTO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x