Antena Căutare

Barack Obama a castigat detasat un nou mandat de presedinte al SUA

Barack Obama ramane inca patru ani la Casa Alba. Candidatul democrat a obtinut 303 voturi din partea marilor electori, mai mult decat majoritatea necesara pentru a fi reales, 270. Rezultatul decisiv a fost cel din Ohio, un stat-cheie in care actualul presedinte a castigat la o diferenta minima. Adversarul sau republican, Mitt Romney, a obtinut 206 voturi ale marilor electori. Alegerile legislative, desfasurate in paralel, nu au adus schimbari semnificative: republicanii raman majoritari in Camera Reprezentantilor, iar democratii  in Senat.

Victoria lui Barack Obama a inceput deja sa fie sarbatorita. Celebra Empire State Building din New York a fost luminata in albastru. Se asteapta acum discursul lui Obama, care va fi sustinut in Chicago, la McCormick Place, o sala cu cateva mii de locuri. De o parte si de alta a podiumului se afla ecrane uriase, iar scaunele sunt aranjate ca pe un stadion. Evenimentul va fi transmis in direct pe ecrane uriase, in centrul orasului.

Acum patru ani, Obama a tinut mitingul victoriei intr-un parc unde s-au adunat 240.000 de oameni, pentru momentul istoric al alegerii primului presedinte de culoare.

Este programata si o demonstratie pentru drepturile omului urmata de o veghe, chiar langa sala. Primaria a anulat permisiile politistilor pentru a asigura mentinerea ordinii.

Votul care s-a incheiat in aceasta noapte a pus capat unei curse epuizante care a inceput cu aproape doi ani in urma si a costat aproape sase miliarde de dolari. A fost una dintre cele mai scumpe campanii din istorie care a pus in oglinda nu numai doua partide ci si doua viziuni diferite despre America.

Aici poti urmari, live, discursul de invingator al lui Barack Obama.


Broadcasting live with Ustream Barack Obama si-a anuntat victoria pe Twitter, cu putin timp inainte de incheierea numaratorii voturilor marilor electori. Presedintele american a postat o fotografie in care si-a imbratisat sotia, insotita de mesajul: "Inca patru ani". Tot pe reteaua de socializare, democratul le-a multumit si sustinatorilor sai: "Asta s-a intamplat datorita voua. Va mutumesc".

Alegeri SUA: De ce voteaza americanii martea, in noiembrie?... Alegeri SUA. Mitt Romney: "Aceste alegeri s-au incheiat, dar principiile noastre raman"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x