Antena Căutare

Casa Albă: Forţele americane nu vor susţine operaţiunile Turciei în Siria pentru crearea ”zonei sigure”

Turcia va pune în aplicare o operaţiune militară pregătită de mult timp, pentru crearea unei ”zone sigure” în nordul Siriei, iar forţele americane nu o vor susţine şi nu se vor implica în aceasta, a declarat duminică secretarul pentru presă al Casei Albe, transmite Reuters.

Turcia va pune în aplicare o operaţiune militară pregătită de mult timp, pentru crearea unei ”zone sigure” în nordul Siriei, iar forţele americane nu o vor susţine şi nu se vor implica în aceasta, a declarat duminică secretarul pentru presă al Casei Albe, transmite Reuters.

Declaraţia a avut loc după ce preşedintele turc Tayyip Erdogan şi preşedintele american Donald Trump au discutat la telefon despre planurile Turciei de a crea ”o zonă sigură” la est de râul Eufrat, în Siria.

Erdogan a declarat sâmbătă că o incursiune în nord-estul Siriei este iminentă, după ce Ankara a acuzat Washingtonul de blocare a eforturilor de înfiinţare a ”zonei sigure” împreună.

Turcia s-a angajat de mult timp să desfăşoare o operaţiune împotriva miliţiilor kurde YPG din Siria, pe care o consideră o organizaţie teroristă care are legături cu militanţii Stat Islamic din Siria.

”Turcia va avansa în curând cu operaţiunea plănuită de mult timp în nordul Siriei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

”Forţele Armate ale Statelor Unite nu vor susţine şi nu vor fi implicate în operaţiune, iar forţele SUA, care au învins ”Califatul” teritorial al ISIS, nu vor mai fi prezente în teritoriul apropiat”, a adăugat secretarul de presă.

În primul comentariu făcut după declaraţia Casei Albe, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan a spus că planul Turciei referitor la ”zona sigură” va respecta integritatea teritorială a Siriei.

”Zona sigură are două obiective: de a ne proteja graniţele prin eliminarea elementelor teroriste şi de a asigura revenirea refugiaţilor într-o manieră sigură”, a scris acesta pe Twitter.

“Turcia este puternică şi hotărâtă,” a adăugat el.

Turcia va stabili până la două milioane de refugiaţi în zona sigură creată. În prezent, Turcia adăposteşte 3,6 milioane de sirieni, veniţi în urma conflictului din Siria din ultimii opt ani.

În urma declaraţiilor, lira turcească s-a depreciat la 5,7150 unităţi pentru un dolar, faţă de închidere de vineri, de 5,7 unităţi pentru un dolar.

În urma discuţiei telefonice dintre Erdogan şi Trump, preşeedinţia turcă a anunţat că cei doi lideri au convenit să se întâlnească la Washington luna viitoare.

Turcia a mai anunţat că Erdogan şi-a exprimat frustrarea provocată de incapacitatea oficialilor americani din domeniul militar şi al securităţii de a implementa acordul celor două ţări.

Potrivit Casei Albe: ”Turcia va fi acum responsabilă de luptătorii ISIS din regiune capturaţi în ulimii doi ani”, pe care Franţa, Germania şi alte state europene de unde provin aceştia refuză să îi preia.

Aliaţii NATO au convenit în luna august să creeze o zonă sigură în nord-estul Siriei, de-a lungul graniţei cu Turcia.

Turcia afirmă că Statele Unite, care susţin Forţele Democrate Siriene (SDF), o forţă condusă de YPG care a înfrânt luptătorii grupării Stat Islamic din Siria, au acţionat prea lent pentru a crea zona sigură. Turcia a avertizat în mod repetat că va lansa o ofensivă pe cont propriu în nord-estul Siriei, unde forţele americane sunt staţionate de-a lungul SDF.

Cele două ţări nu se înţeleg nici dacă zona ar trebui extinsă în Siria şi cine ar trebui să o controleze. Turcia a afirmat că această zona ar trebui să aibă o adâncine de 30 de kilometri.

Legăturile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate şi în urma achiziţiei de către Ankara a unor rachete ruseşti S-400 şi de judecarea a unui angajat turc al consulatului american în Turcia.

Sursa : news.ro

Scriitorul Mathias Énard, orientalist: Intervenţia militară străină în Irak, Afganistan şi Siria, o catastrofă. Oamenii ... O femeie din Iran, celebră pe Instagram pentru operaţiile estetice, a fost arestată pentru "blasfemie"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x