Antena Căutare

Catedrala Mântuirii Neamului aspru criticată de presa străină! Cum a fost privită sfințirea Catedralei Eroilor Români de către străini

Jigniri fără margini la adresa României! Ce spune presa străină despre Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului! 

Jigniri fără margini la adresa României! Ce spune presa străină despre Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului!

Zeci de mii de credincioşi au participat duminică la sfinţirea noii Catedrale a Neamului din Bucureşti, pe fondul criticilor că banii investiţi în construirea lăcaşului de cult puteau fi folosiţi pentru şcoli şi spitale în una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, scrie AFP, citar de Adevarul.

În ciuda criticilor legate de cheltuielile exorbitante, Guvernele care s-au succedat la putere de-a lungul ultimilor 10 ani au alocat bani pentru construirea Catedralei, în speranţa că vor obţine susţinerea puternicei Biserici Ortodoxe, scriu agenţiile străine de presă citate de The Guardian:„Este un eveniment special şi am vrut să particip deoarece Catedrala simbolizează centenarul României“ a declarat pentru AFP Ion Duţă, un pensionar din Bucureşti, o altă tânără declară „Costurile sunt mari, într-adevăr, dar măcar biserica a demonstrat că poate finaliza un asemenea proiect. Aleşii noştri sunt incapabili să construiască autostrăzi“.

La eveniment a participat şi un grup de români din Ucraina îmbrăcaţi în costume populare: „Aceasta este credinţa noastră, sufletul nostru. E un eveniment unic în viaţă“, a declarat Elena Nandris, primarul satului ucrainean Mahala.

Constructorul Constantin Dumitrescu, în vârstă de 47 de ani, crede că această Catedrală „este o investiţie prea mare pentru o ţară săracă“, scrie şi Associated Press. Lucrările de construcţie la structura neo-bizantină au început în 2010, scrie AP, menţionând că cele mai multe voturi într-un sondaj din 2017 privind cele mai mari kitsch-uri româneşti le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc.

Presa internaţională nu a pierdut din vedere bâlciul și zarva create de îmbrâncelile care au avut loc între enoriaşi şi jandarmi. Associated Press, citat de Washington Post, scrie că zeci de mii de români au îndurat temperaturi extreme pentru a fi prezenți la sfinţirea Catedralei, dar că evenimentul a fost umbrit de încercările credincioşilor de a forţa cordonul de jandarmi și de a tensiona atmosfera.

Până la ora 18.00, 105 persoane au avut nevoie de îngriiri medicale, nouă fiind transportate la spital. În jur de 40.000 de oameni şi aproximativ 2.000 de invitaţi au asistat duminică la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, construită în proporţie de 95%, stadiul la roşu“, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator.

Din anul 2010 până în 2018, statul şi Biserica au cheltuit aproximativ 110 milioane euro prin construcţia la roşu a Catedralei Naţionale.

Alertă la granița României! Nu mai e de joacă. Putin a lansat ordinul: „Amenințarea este mare!”... Război TOTAL în Marea Neagră! Specialiştii sunt în stare de alertă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x