Căutare Live

CEDO condamnă Regatul Unit cu privire la păstrarea datelor biometrice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Regatul Unit, acuzat de păstrarea pe termen nedeterminat a datelor biometrice ale unui bărbat condamnat de conducere a unui vehicul în stare de ebrietate, fără să-i ofere posibilitatea de a cere ştergerea acestor date, relatează AFP.

Reclamantul, un cetăţean din Irlanda de Nord, a fost condamnat cu privire la conducerea unui vehicul în stare de ebrietate - o condamnare care a fost radiată din cazierul său judiciar în 2013, precizează Curtea într-un comunicat.

În cadrul procedurii, poliţiştii l-au pozat, l-au amprentat şi au procedat la o prelevare de ADN.

La solicitarea reclamantului, prelevarea genetică a fost distrusă în 2015, însă poliţia i-a păstrat ”fără o limită de durată” atât profilul genetic - sub formă de date numerice -, cât şi clişeul şi amprentele digitale. Bărbatul a cerut în zadar distrugerea acestor date biometrice.

CEDO subliniază că ”majoritatea” ţărilor membre ale Consiliului Europei (CoE) au implementat dispoziţii care ”limitează durata păstrării datelor biometrice (...) ale persoanelor (...) găsite vinovate de o infracţiune”, în timp ce Regatul Unit este ”unul dintre puţinele state” care autorizează păstrarea ”fără o limitare a duratei a profilurilor ADN”.

Or atunci când un stat îşi oferă posibilitatea de a păstra pe termen nedeterminat date biometrice individuale, el este necesar să ofere ”garanţii efective” prin care persoanle vizate să poată cere ştergerea definitivă a acestor date, subliniază Curtea.

Potrivit CEDO, datele biometrice ale reclamantului şi fotografia acestuia au fost păstrate ”fără să se ţină cont nici de gravitatea infracţiunii comise şi nici de necesitatea de a (le) păstra pe termen nedefinit”.

Reclamantul nu a avut nici ”posibilitatea de a cere” distrugerea acestor date, în contextul în care legislaţia britanică are ”vreo dispoziţie” cu privire la momentul când păstrarea acestor date nu mai este necesară, ca în cazul reclamantului, mai arată CEDO.

Curtea acuză Londra de încălcarea Articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului cu privire la respectarea vieţii private şi de familie.

Sursa : news.ro

Parlamentul sirian recunoaşte genocidul armean, pe fondul unor tensiuni puternice între Siria şi Turcia... Trei senatori americani în vizită vineri în Ucraina, un ”aliat strategic”...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri