Antena Căutare

Celălalt mare summit al zilei. De ce este importantă întâlnirea dintre China și India

Președintele Chinei Xi Jinping și Primul Ministru al Indiei se vor întâlni astăzi în orașul Wuhan pentru o discuție „informală” ce poate afecta peste o treime din populația lumii.

Chiar dacă cea mai mare parte a atenției publice va fi captată de summitul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, nu putem ignora întâlnirea dintre China și India ce va avea loc tot astăzi. Președintele Chinei Xi Jinping și Primul Ministru al Indiei Narendra Modi se vor întâlni astăzi în Wuhan pentru o discuție „informală” ce poate afecta peste o treime din populația lumii.

Cea mai clară inițiativă de detensionare a relațiilor dintre cele două puteri nucleare după ce în vara trecută ambele țări au trimis trupe armate în zona de graniță pe care o dispută atât China și India dar și Bhutan, vizita se va ține în orașul Wuhan. Cadrul informal al vizitei pare plănuit pentru a evita eventuale discuții politice complexe și a le oferi în schimb celor doi lideri oportunitatea de a calma spiritele. China și India dețin împreună 17.6% din economia mondială, iar ca populație însumează peste 2.6 miliarde de oameni, însemnând mai mult de o treime din populația planetei ceea ce face această întâlnire, deși „informală”, cu atât mai importantă.

Vor putea cei doi lideri să ajungă la un numitor comun?

Pentru Narendra Modi, beneficiile unei relații stabile cu China sunt clare. Primul Ministru indian se pregătește pentru alegerile de anul viitor, iar o deteriorare a relațiilor dintre cele două țări i-ar putea afecta serios campania electorală. Prin întâlnirea cu Xi Jinping, Modi speră la o creștere a cooperării economice într-o perioadă de incertitudine și, în același timp, la diminuarea riscurilor unui conflict armat, ținând cont de situația din vara trecută.

Pentru Xi Jinping, întâlnirea vine la doar câteva luni după ce guvernul chinez a eliminat limita de durată a mandatului prezidențial, ceea ce înseamnă că, dacă își dorește, actualul președinte chinez poate rămâne în funcție pe o perioadă nedeterminată. O posibilă alianță între cele două state, deși puțin probabilă, ar modifica major situația geopolitică din zonă și ar fi văzută ca o victorie pentru Xi Jinping.

Faptul că întâlnirea dintre China și India are loc în același timp cu summitul coreean a ridicat unele semne de întrebare, însă analiștii sunt de părere că este doar o coincidență, ținând cont de dificultățile ce apar în pregătirea întâlnirii dintre doi șefi de stat.

Un eveniment istoric va avea loc în această noapte! Reuniunea ar putea rezolva un conflict vechi de zeci de ani... Maimuță, îmbrăcată în hainele unei fetițe și purtând un cap de papușă, obligată să cerșească. Imaginile sunt de necrezut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x