Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:50Observator Special

Tulpină diferită în România? Cele mai frecvente simptome de Covid-19, raportate în Europa, altele față de cele de la noi

Durerile de cap şi pierderea mirosului sunt cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 în rândul pacienţilor europeni care suferă de forme uşoare şi moderate ale acestei boli, arată un studiu care a subliniat că maladia poate lua forme diferite în funcţie de vârsta şi de sexul persoanelor infectate. 

Covid-19

70% dintre pacienţii europeni au prezentat fiecare din cele două simptome menţionate. Aceasta a fost concluzia autorilor acestui studiu publicat în Journal of Intern Medicine şi realizat pe un eşantion de peste 1.400 de persoane infectate cu noul coronavirus, a căror contaminare a fost confirmată prin teste de depistare. În România, tulpina virusului a dezvoltat totuși și alte simptime, precum tusea și febra.

Durerile de cap şi pierderea mirosului, în alte țări din Europa versus tuse și febră în România

Printre celelalte simptome frecvente s-au numărat nasul înfundat (67,8%), tusea (63,2%) şi starea de oboseală (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5), secreţii nazale abundente (60,1%) şi pierderea gustului (54,2%). În schimb, febra a fost semnalată de mai puţin de jumătate dintre pacienţii participanţi la acest studiu (45,4%).

Studiul complet, realizat în cinci ţări europene (Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Elveţia), confirmă că pierderea mirosului este „un simptom specific” pentru COVID-19 şi nu doar o consecinţă a obstrucţiei nazale.

„Capacitatea COVID-19 de a invada bulbul olfactiv şi, prin consecinţă, sistemul nervos central este probabil o ipoteză” pentru a explica anosmia, au precizat cercetătorii de la spitalul universitar Foch din Suresnes (Franţa).

Citește și:

Semnal de alarmă de la specialiști! Un nou simptom al coronavirusului a fost descoperit! „Stresul poate declanșa această problemă”

Anosmia şi ageuzia au fost foarte puţin descrise în studiile realizate pe pacienţi chinezi, care raportau în principal febră, tuse şi dificultăţi respiratorii drept simptome principale cauzate de COVID-19. Autorii studiului coordonat de IFOS consideră că această diferenţă poate fi explicată prin faptul că studiile chineze au fost realizate pe pacienţi spitalizaţi, care prezentau forme mai severe ale infecţiei.

Covid-19 ar fi suferit mutații genetice succesive

Autorii noii cercetări au lansat, de asemenea, ipoteza că mutaţiile genetice succesive ale noului coronavirus s-ar putea afla la originea acestor simptome diferite şi că populaţiile europene prezintă concentraţii mai mari ale enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care acţionează ca un receptor al coronavirusului.

Citește și:

Cum ar semăna noul coronavirus cu HIV! De când circulă, de fapt, în Italia! Medic italian: „E nevoie de acest tip de medicament!”

Ei au subliniat totodată că frecvenţa simptomelor variază în funcţie de vârstă şi de sex.

Astfel, pacienţii tineri prezentau mai des tulburări ORL (urechi, nas şi gât), în timp ce pacienţii vârstnici prezentau adeseori febră, stare de oboseală şi pierderea apetitului.

Tusea şi febra au fost mai des constatate la bărbaţi, femeile fiind mai des afectate de simptome precum pierderea mirosului, dureri de cap şi nas înfundat.

Recomandari