Antena Căutare

China: Un disident a fost arestat după ce a criticat gestionarea epidemiei de coronavirus

Un disident chinez care a criticat gestionarea epidemiei de coronavirus de către preşedintele Xi Jinping a fost arestat, a anunţat marţi Amnesty international.

Xu Zhiyong, un militant anticorupţie care a ispăşit deja patru în închisoare, între 2013 şi 2017, a fost arestat sâmbătă, a anunţat organizaţia pentru apărarea drepturilor Omului. El era urmărit din decembrie, după ce a participat la o reuniune a opozanţilor din oraşul Xiamen (sud-est), scrie AFP.

Cu toate acestea, el a continuat să difuzeze pe reţelele de socializare articole în care critica regimul comunist.

La 4 februarie, el a cerut demisia preşedintelui Xi, criticând gestionarea războiului comercial cu Statele Unite, manifestaţiile de la Hong Kong şi epidemia de pneumonie virală care s-a declanşat în decembrie la Wuhan (centru).

"Produsele medicale lipsesc, spitalele sunt supraaglomerate şi multe persoane infectate nu sunt depistate", a denunţat el. "Este o dezordine", a adăugat el.

Epidemia a declanşat o atitudine de frondă neobişnuită faţă de puterea acuzată că a reacţionat cu întârziere şi care împiedică libertatea de exprimare. La începutul lunii, moartea medicului din Wuhan care a fost mustrat de Poliţiei după ce a alertat din decembrie cu privire la prezenţa virusului, a alimentat furia populară pe reţelele de socializare.

"Războiul guvernului chinez contra coronavirusului nu a fost deturnat în niciun fel de ofensiva generalizată contra vocilor disidente", observă Amnesty.

Xu Zhiyong a fost arestat pe când se afla în Canton (sud), a declarat pentru AFP o sursă care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Întrebată, poliţia din Canton nu a răspuns solicitării AFP.

Hua Ze, o prietenă veche a disidentului care trăieşte în Statele Unite, a confirmat să nu are veşti de la el de sâmbătă.

Sursa : news.ro

Nepotul reginei Elizabeth a II-a, David Armstrong-Jones, a anunţat că va divorţa... Julian Assange, susţinut de medici şi jurnalişti. Ei denunţă "tortura psihologică" la care este supus fondator...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x