Antena Căutare

Chinezii se calca-n picioare pentru sare iodata

Teama ca norul radioactiv de la Fukushima ar putea ajunge si la ei, i-a adus pe chinezi in stare sa faca moarte de om pentru un pumn de sare iodata.

Batalia cea mai apriga pentru sare s-a dat joi, dupa ce se golisera aproape toate rafturile magazinelor, relateaza Los Angeles Times. Chinezii se alarmasera ca norul radioactiv de la Fukushima i-ar fi putut atinge, iar in sarea iodata vedeau antidotul cel mai sigur si ieftin impotriva radiatiilor.

Din lipsa de educatie si informare publica referitoare la asemenea situatii de criza, cum este cea din Japonia, chinezii isi creasera o falsa impresie ca, daca vor consuma suficienta sare iodata, vor fi la adapost de orice contaminare.

Informatia se raspandise din gura-n gura, prin apeluri telefonice, prin SMS sau prin orice alte mijloace, cu viteza luminii. Astfel, in China, disperarea pentru sare a dat nastere la scene salbatice. Cozi interminabile, buluceala, ghionturi, lupte si chiar furturi erau scenele cel mai des intalnite joi, in magazinele alimentare din China.

Intrebata de reporterul LA Times de ce statea la o asemenea coada pentru sare, o femeie i-a raspuns ca vrea sa-si faca provizii mai mari, pentru ca auzise ca si in Taiwan ar fi fost un cutremur mare si ca "nu va mai exista sare".
Bineinteles ca in Taiwan nu fusese nici un cutremur, dar femeia nu s-a lasat convinsa sub niciun chip.

In final, au iesit la rampa si autoritatile chineze, ca sa potoleasca zvonurile. La televiziune, pe monitoarele de la metrou si din alte spatii publice, se difuza urmatorul anunt al serviciului public : "Biroul local pentru sare a declarat ca exista cantitati suficiente de sare. Sarea este un produs special, controlat de guvern. Rezervele sunt mai mari decat cererea".

Citeste si Jurnalul!

FOTO: j-walkblog.com

Unul din cei patru jurnalisti NYT disparuti in Libia, arestat... Catastrofa din Japonia: fapte si cifre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x