Antena Căutare

Cine este Xi Jinping, viitorul lider al Chinei

In aceasta perioada, la Beijing, are loc Congresul Partidului Comunist Chinez, in cadrul caruia va fi desemnata noua conducere a tarii. Presedintele Hu Jintao se retrage din functie, locul sau fiind luat de actualul vicepresedinte, Xi Jinping.

Xi Jinping urmeaza sa fie numit in postul de secretar general al Partidului Comunist Chinez, devenind urmatorul presedinte al republicii, cel mai probabil pentru urmatorii zece ani. Numirea oficiala in functie va avea loc in martie 2013, urmand ca in urmatorii trei ani sa preia si controlul Armatei.

Tatal lui Xi Jinping, Xi Zhongxun, a fost ministru de Cabinet si sef de propaganda din timpul lui Mao Zedong. El a fost indepartat in functie imediat dupa nasterea lui Jinping, in 1953.

Xi Jinping si-a petrecut copilaria in Beijing si a studiat la cele mai bune scoli. In perioada Revolutiei Culturale (1966-1976), el a fost trimis la tara, in satucul Liangjiahe, situat la 112 kilometri de Yanan. In localitate, nu existau drumuri, electricitate sau unelte mecanice, iar cel mai apropiat mijloc de transport se afla la 30 de ore de mers pe jos. Totusi, Xi Jinping spunea intr-un eseu biografic ca Liangjiahe a fost "a doua casa".

In 1975, el a intrat ca student la Universitatea Tsinghua, unde a absolvit cu o diploma in inginerie, iar in 1978, dupa ce tatal sau a reinceput sa activeze in interiorul partidului, l-a plasat intr-o functie in cadrul secretariatului Comisiei Centrale Militare. De atunci, cariera sa s-a aflat intr-o continua ascensiune.

Xi Jinping se afla la a doua casatorie, actuala lui sotie fiind o cantareata faimoasa a armatei, cu grad de general, Peng Liyuan. Ea detine o cariera in muzica de mai bine de 25 de ani, fiind nelipsita de la galele de Revelion ale televiziunii chineze.

Viitorul lider al Chinei a efectuat mai multe vizite in SUA. El s-a intalnit in luna februarie cu Barack Obama, Hillary Clinton si Joe Biden. Dupa vizita, Xi Jinping a declarat ca: "Trebuie sa investim in increderea dintre cele doua natiuni si sa respectam interesele majore".

Fiica sa studiaza la Universitatea Harvard, sub pseudonim, din motive de securitate.

In eseul sau biografic, a precizat ca adora filmele americane, in special cele despre Al Doilea Razboi Mondial.

FOTO: EPA / Intact Images

Site-ul de presedinte al lui Mitt Romney a fost activat din greseala dupa ce Barack Obama a castigat alegerile... Anders Breivik se plange de conditiile din inchisoare: Nu are computer si este perchezitionat zilnic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x