Antena Căutare

Curtea Supremă a Regatului Unit îşi prezintă marţi hotărârea cu privire la suspendarea Parlamentului de către Johnson

Curtea Supremă a Regatului Unit îşi prezintă marţi hotărârea cu privire la legitimitatea deciziei controversate a premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul timp de cinci săptămâni, odată cu apropierea Brexitului, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Curţii, relatează AFP.

Curtea Supremă a Regatului Unit îşi prezintă marţi hotărârea cu privire la legitimitatea deciziei controversate a premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul timp de cinci săptămâni, odată cu apropierea Brexitului, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Curţii, relatează AFP.

Hotărârea celor 11 judecători ai Curţii Supreme urmează să fie anunţată marţi, la ora locală 10.30 (11.30, ora României), după trei zile de audieri, săptămâna trecută, la Londra, a precizat purtătoare de cuvânt.

Boris Johnson este acuzat de către criticii săi căa suspendat Parlamentul până la 14 octombrie, cu doar două săptămâni înaintea datei Brexitului, pentru a pune căluş opoziţiei şi a precipita Regatul Unit către o ieşire fără acord din Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie.

El a repetat neîncetat că această măsură este justificată în vederea pregătirii şi prezentării priorităţilor sale politice naţionale după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui iulie.

Curtea Supremă a fost sesizată după două hotărâri opuse. Una, dată de Înalta Curte a Londrei, consideră că ea nu are de tranşat cu privire la o decizie politică. Cealaltă, pronunţată de justiţia scoţiană, a găsit ”ilegală” decizia premierului.

Însă, pentru Guvern, nu justiţiei îi revine să se pronunţe asupra ”prorogării” Parlamentului.

Decizia premierului este ”în mod findamental politică prin natura” sa, întrucât priveşte gestionarea calendarului legislativ de către Guvern, a pledat săptămâna trecută avocatul său, James Eadie.

Boris Johnson urmează să afle hotărârea justiţiei marţi, la New York, unde se află în prezent pentru a participa la summitul pe tema luptei împotriva modificărilor climatice şi la Adunarea Generală a ONU.

El urma să se întâlnească luni cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk, iar apoi să participe la o reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Sursa : news.ro

Cel puţin 40 de civili, ucişi la o nuntă în sudul Afganistanului într-o operaţiune a forţelor de apărare împotriva talib... Vizită ”fructuoasă” a emisarului ONU pentru Siria Geir Pedersen la Damasc pe tema înfiinţării Comitetului Constituţional...
Zodii ghinioniste în ziua de 28 mai 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme
Astrele vorbesc despre trei zodii ghinioniste în ziua de 28 mai 2023. Nativii din zodiac se vor...
Horoscopul zilei de 29 mai 2023. Scorpionii reușesc să-și crească veniturile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 mai 202 spune că nativii din zodia Scorpionului reușesc să-și crească...
Parteneri
7 tipuri de acizi pentru față. Cum îi integrezi în rutina de îngrijire
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x