Antena Căutare

De ce vrea premierul Ungariei cetatenie romano-maghiara pentru ardeleni

Adjunctul liderului grupului socialistilor din Ungaria (MSZP), Szabo Vilmos, a declarat aseara, la televiziunea maghiara ATV, ca declaratiile facute de premierul Viktor Orban, la Tusnad, au dus la tensionarea relatiilor din Romania si Ungaria.

"Ce se intampla an de an la Tusvanyos intra, mai mult, in categoria campaniilor electorale. Orban a spus ca nu mai sunt bani pentru sprijinirea comunitatilor maghiare din afara granitelor Ungariei, sustinand ca tara mama nu este suficient de puternica pentru a face asta. El a spus ca in problemele minoritatilor, dar si cele legate de autonomie si reorganizare teritoriala, nu este inca momentul ca Budapesta sa se implice direct.
Traian Basescu a raspuns ca nici nu va veni vreodata acel moment. Din acest moment putem spune ca s-a incheiat relatia sau uniunea dintre Traian Basescu si Viktor Orban. A fost o relatie inceputa in 2009, cand Viktor Orban a spus ca daca ar avea drept de vot in Romania, ar opta pentru Traian Basescu. Din informatiile noastre, exista un acord intre Basescu si Orban pentru o intalnire, initial chiar la Tusvanyos, apoi intr-un loc ferit de lume.
Pana la urma, Basescu a refuzat sa se intalneasca cu Viktor Orban. Este un lucru regretabil si cred ca vor aparea tensiuni intre cele doua tari. Dupa tensiunile dintre Ungaria si Slovacia sau Ucraina, chiar nu mai era nevoie de tensiuni si cu Romania. Era un lucru previzibil, cu urmari negative pentru Ungaria, dar si pentru comunitatea maghiara din Romania.
Cat priveste partidul lui Tokes Laszlo, acesta a lansat sageti catre Viktor Orban, un fan declarat al UDMR-ului, care nu a spus nici un cuvant despre faptul ca, momentan, nu se poate constitui partidul lui Tokes. Cat priveste autonomia tinutului secuiesc, Viktor Orban ar trebui sa renunte la campania electorala si sa se ocupe de problemele Ungariei
", a declarat Szabo Vilmos.

Presa maghiara: "Basescu n-a vrut sa ii raspunda lui Orban"

Editorialistul cotidianului Nepszabadsag, Aczel Endre, sustine ca Traian Basecu s-a ferit sa isi atace prietenul.

"Traian Basescu nu a raspuns prompt la cele spuse de Orban, la Tusvanyos. A fost nevoie ca moderatorii televiziunii nationale sa traga de el pentru o reactie. El nu a intentionat nici un moment sa ii creeze vreo neplacere prietenului sau, desi aude in fiecare zi, corul din partidul sau, care ii spune cat de impertinent e Orban.
Traian Basescu are dreptate cand spune ca nu este treaba Ungariei sa se implice in reorganizarea teritoriala din Romania, insa nu e corect cand spune ca doar UDMR-ul sta in calea reorganizarii teritoriale din Romania.
Exista trei impedimente. Primul este ca sunt mult mai multi romani decat maghiari care se opun unei astfel de reorganizari, unii doar din simplul fapt ca ar trebui sa parcurga kilometri in plus, pe drumuri de proasta calitate, pentru a-si rezolva problemele la noile autoritati regionale.
In al doilea rand, acest demers nu are o sustinere politica puternica, iar perspectivele ei nu sunt atat de roz. In al treilea rand, UDMR-ul este la putere, iar fara acordul ei nu va exista nicio reforma.
In caz contrar, cade Guvernul condus de partidul lui Basescu. Problema este cu adevarat importanta si va trebui discutata si la Budapesta, cu ocazia vizitei lui Traian Basescu, fiindca exista o lege a minoritatilor nationale care sustine ca acolo unde procentul este sub 20%, dispar anumite drepturi ale minoritatilor.
Astfel, legea minoritatilor nationale pe care o ofera Basescu UDMR-ului, in schimbul sustinerii reorganizarii teritoriale, s-ar goli de continut. Dar Basescu, de aia e Basescu, ca sa isi pacaleasca constant partenerii de guvernare, considerandu-i mereu prosti.
Cand Basescu spune ca nu va discuta cu Orban despre reorganizarea teritoriala, el stie exact ca pe Viktor Orban nici macar nu il intereseaza soarta maghiarilor din Romania, nici de UDMR, nici de nimic. Pentru el conteaza un singur lucru: ca tot mai multi locuitori din Ardeal sa opteze pentru dubla cetatenie romano-maghiara, iar cand va veni vremea, sa il voteze pe el. In momentul in care Basescu l-a expediat pe Orban acasa, a stiut exact ca nu va veni nici o replica de la Budapesta. A calculat si s-ar putea sa ii iasa
", noteaza Aczel Endre, intr-un articol publicat in cotidianul maghiar Nepszabadsag.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Oras intreg, scos la vanzare in SUA. Vezi pretul!... China: Un adolescent a scapat teafar dupa ce o sabie i-a intrat in cap 5 centimetri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x