Antena Căutare

Decizie istorica: Adunarea Generala a Natiunilor Unite a recunoscut statul Palestina!

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a modificat, joi seara, statului Autoritatii Palestiniene, de la "entitate" la "stat". Potrivit Reuters, 138 de tari au votat pentru, 9 impotriva, iar 41 s-au abtinut.

Decizie istorica: Adunarea Generala a Natiunilor Unite a recunoscut statul Palestina! Galerie
| wikipedia.org

E sarbatoare la Ramallah, "sediul" Autoritatii Palestiniene, iar asta pentru ca, incepand de astazi, Palestina este, in mod oficial, stat observator nemembru al Organizatiei Natiunilor Unite.

Data de joi nu a fost aleasa la intamplare. Ea marcheaza adoptarea de catre ONU, in 1947, a planului de impartire a Palestinei mandatare, care prevedea un stat evreu si un stat arab.

"Rezolutia pune si mai multe obstacole in calea pacii", a declarat Susan Rice, ambasadorul american la ONU, precizand ca palestinienii vor constientiza ca nimic nu s-a schimbat.

La randul ei, Hillary Clinton a apreciat votul ca fiind "nefericit si contraproductiv". “Noi am fost convinsi ca doar prin negocieri directe intre parti palestinienii si israelienii vor ajunge la pacea pe care o merita: doua state pentru doua popoare cu suveranitate, Palestina independenta traind in pace si securitate cu comunitatea evreiasca si statul democratic Israel”, a spus Secretarul de Stat.

"Germania crede in doua state si doua popoare in Orientul Mijlociu: Israel si Palestina", a declarat, la randul sau, diplomatul Peter Wittig, dupa votul Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

Americanii au incercat miercuri, in extremis, dar fara suces, sa il descurajeze pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas sa isi continue eforturile de obtinere a noului statut la ONU. Abbas s-a intalnit la New York cu adjunctul secretarului de Stat Willliam Burns si Emisarul Special pentru Orientul Mijlociu David Hale.

La randul lor, europenii au avut pareri divergente cu privire la acest vot. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), aproximativ 12 erau in favoarea rezolutiei (intre care Franta, Spania si Austria).

"Nu cautam sa punem capat la ceea ce a mai ramas din procesul de negocieri, care si-a pierdut obiectivul si credibilitatea, ci sa incercam sa reanimam aceste negocieri si sa pregatim un teren solid (...) in vederea reusitei lor. Totusi, mai presus de orice, afirm ca poporul nostru nu va renunta la drepturile sale nationale inalienabile, definite prin rezolutiile ONU. Nu vom accepta nimic mai putin decat un stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalimul de Est, pe tot teritoriul palestinian ocupat in 1967, traind in pace si in securitate alaturi de statul Israel", a declarat presedintele palestinian Mahmoud Abbas, citat de Antena 3.



Yasser Arafat a fost presedintele Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei si presedinte al Autoritatii Palestiniene. El a condus, pentru multa vreme, partidul Fatah, fondat in 1959. Si-a dedicat toata viata luptand pentru un stat al palestinienilor, fiind, in acelasi timp, un adversar al Israelului.

In prezent, presedintele Autoritatii Palestiniene este Mahmoud Abbas.

foto: wikipedia.org


Julian Assange sufera de o boala cronica de plamani, care se poate agrava oricand... Afganistan: O adolescenta a fost decapitata pentru ca familia ei a refuzat o cerere in casatorie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x