Antena Căutare

Discriminarile din UE

Printre 115 de noi ambasadori care vor reprezenta in lume o Uniune Europeana largita pana la 27 de membri, doar doi provin din tarile care au intregit "marea familie" de pe continent, in valurile de aderare ce s-au succedat dupa prabusirea fostului bloc comunist.

Unul dintre viitorii ambasadori ai UE provine din Ungaria si va reprezenta Uniunea in Norvegia, iar celalalt, din Lituania, in Afganistan, informeaza Institutul Polonez pentru Afaceri Internationale (PISM), citat de site-ul Radio Polonia.

Institutul a dat publicitatii un raport foarte critic la adresa unei prezente supradimensionate a ambasadorilor din 11 tari din "Batrana Europa" (cea dinainte de extindere - n.r.), dar mai ales asupra criteriilor de selectie a viitorilor ambasadori ai UE, care nu au inclus cunoasterea limbilor si a regiunilor atunci cand s-au luat deciziile asupra numirilor in respectivele functii.

"Aici avem de-a face cu reprezentare supradimensionata a cetatenilor din 11 tari", se arata in raport.

De pilda, din cele 115 posturi de ambasador, majoritatea este ocupata de Franta, Italia, Belgia si Germania. Raportul mai atrage atentia si asupra faptului ca nici egalitatea intre sexe nu a fost respectata, deoarece numai 10% din diplomati sunt femei.

Polonia si-a aratat indignarea nu numai pentru faptul ca din partea ei nu a fost ales nici un ambasador, ci si pentru faptul ca din cei 1.700 de angajati ai noului corp diplomatic al UE fac parte doar 36 de polonezi, carora li s-au dat posturi de functionari civili.

Dar bomboana pe coliva a fost pusa cand s-a aflat ca in alte tari care sunt membre ale Programului Parteneriatului Estic al UE, care a debutat sub conducerea Poloniei si Suediei, au fost numiti ambasadori din cu totul alte tari decat cele doua.

Tot articolul, in Jurnalul National

VIDEO! Cruzime la adresa unei pisici... Olli Rehn: Franarea cresterii economice din Asia, impact negativ asupra Europei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x