Antena Căutare

Doi soldati romani, ucisi in Afganistan

Doi militari romani si-au pierdut viata in Afganistan, dupa ce vehiculul blindat in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Un al treilea soldat roman a fost ranit in incident. Starea acestuia este insa stabila.

"Vineri, 1 octombrie, in jurul orei 10.30 (ora Romaniei), sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au cazut la datorie, in timpul executarii unei misiuni in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau acestia", potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MapN).

Sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip, care au murit, vineri dimineata, in timpul unei misiuni in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv, faceau parte din Batalionul 812 Manevra Soimii Carpatilor.

Evenimentul s-a produs in Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, in urma exploziei fiind ranit si caporalul Vasile Zbanca. Militarul ranit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, in prezent starea acestuia fiind stabila.

Sergentul major Marius Florin Sfeches avea 25 de ani si era necasatorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani si era necasatorit.

"Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan", se arata in comunicatul MapN.

De asemenea, Ministrul Apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Pana acum, 17 soldati romani si-au pierdut viata in Afganistan si 55 au fost raniti. In prezent, in Afganistan sunt dislocati 1650 de militari romani.

Sicilia: Romanca, in stare grava dupa ce a fost lovita cu masina de un politist... Productia de opiu din Afganistan a scazut cu 50%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x