Antena Căutare

Exclusiv: Europa va ramane dependenta de gazele rusesti

In proiectul South Stream, Bulgaria a fost luata in considerare de Rusia de la bun inceput. „Nabucco este, mai degraba, folosit ca o jucarie”, considera oficialul rus, care este sigur ca si Turcia va alege South Stream.

„Cand veti ajunge acasa, sper ca veti reda cu obiectivitate discutia noastra." Cu aceste cuvinte s-a incheiat intre­vederea grupului de ziaristi din Serbia, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Turcia, Slovenia, Grecia, Macedonia si Romania, invitat de agentia RIA Novosti in cadrul programului de promovare a proiec­tului South Stream, condus de prese­dintele Comisiei energetice a Dumei de stat, Yuri Lipatov. Un sfat, un indemn? Greu de spus.

Oricum, in toate raspun­surile sale, Lipatov s-a straduit sa arate ca partea rusa nu are secrete, nu are ganduri „necurate" si ca sinceritatea constituie o componenta obligatorie a dialogului Moscovei cu partenerii sai. A convins? Lungile incursiuni in istoria relatiilor energetice dintre Rusia si tarile europene au lasat sentimentul ca ras­punsurile directe nu sunt totusi pe placul sau.

Nevoia de a puncta, de fiecare data, eforturile pe care URSS si, ulterior, Rusia, le-a depus pentru ca europenii sa beneficieze de gazul rusesc au deranjat, au creat senzatia unei abordari de pe pozitii de forta.

Precizand ca pana in 2020 nece­sarul Europei de gaze naturale se va ridica la 620-630 mld. mc si la 650 mld. mc pana in 2030, iar importurile vor ajunge la 380 mld. mc in 2020 si la 440 mld. mc in 2030, Lipatov a conclu­zionat ca „Europa va ramane depen­denta de livrarile de gaze naturale. Iar dependenta Rusiei de exporturile sale de gaze trebuie garantata prin contrac­tele incheiate".

Intrebati la Gazprom!

In ceea ce priveste Romania, raspun­sul oferit de Lipatov nu s-a ridicat la inaltimea nivelului pe care oficialul rus a dorit sa-l imprime intalnirii cu ziaristii straini. Dimpotriva, a dezamagit. „Ce planuri exista in legatura cu Romania sau v-ati jucat, pur si simplu, cu Romania?

Daca pana acum o saptamana, pana la vizita premierului rus Vladimir Putin, Romania figura in proiectul South Stream, acum tara noastra a disparut, se pare, mai ales ca seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat, la Sofia, ca Romania nu mai poate ocupa locul Bulgariei in acest proiect."

Tot articolul, in Financiarul

General Motors, cea mai mare listare bursiera din SUA... Premiera pentru omenire: Primii atomi de antimaterie, "tinuti captivi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x