Antena Căutare

FBI investighează companii mexicane şi europene pentru tranzacţii cu petrol din Venezuela

FBI investighează mai multe companii mexicane şi europene care se presupune că ar fi implicate în tranzacţionarea de petrol venezuelean, adunând informaţii pentru o anchetă a Departamentului de Trezorerie al SUA cu privire la posibile sancţiuni, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi trimisul special pentru Venezuela, Elliott Abrams, au declarat reporterilor la sfârşitul lunii trecute că Departamentul de Stat şi cel al Trezoreriei cercetează dacă mai multe firme încalcă sancţiunile impuse companiei petroliere de stat PDVSA din Venezuela, din ianuarie 2019.

Sancţiunile fac parte dintr-o campanie a Washingtonului pentru limitarea veniturilor preşedintelui Nicolas Maduro, care nu a acceptat să se distanţeze de putere. Oficialii americani spun, în privat, că acest lucru este o sursă de frustrare pentru preşedintele Donald Trump, a cărui administraţie a înăsprit punerea în aplicare a sancţiunilor în ultimele luni.

Trei dintre persoanele care au furnizat informaţii FBI au spus că agenţia investighează trei companii mexicane: Libre Abordo, Schlager Business Group şi Grupo Jomadi Logistics & Cargo.

Reuters nu a găsit nicio înregistrare a achiziţiilor petroliere venezuelene de către aceste companii înainte de sancţiuni.

Sursele au mai spus că FBI strângea informaţii cu privire la două companii de tranzacţionare a petrolului din Europa care au un istoric de relaţii cu sectorul petrolier venezuelean sau cu vânzarea de combustibil către PDVSA: Elemento Ltd şi Swissoil Trading SA.

Una dintre sursele de la Washington a declarat că orice acţiune împotriva companiilor mexicane şi europene ar putea fi amânată sau anulată dacă firmele încetează comerţul cu Venezuela. Celelalte trei persoane au declarat că investigaţiile de la Trezorerie şi Departamentul de Stat ar putea duce la măsuri în săptămânile următoare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al SUA, care se ocupă de întrebările adresate de presă FBI, a refuzat să comenteze, la fel ca un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Departamentul Trezoreriei nu a răspuns unei cereri de comentarii.

E-mailurile şi apelurile telefonice care solicitau comentarii de la Elemento şi Swissoil nu au primit răspuns, iar un avocat al companiei Elemento nu a răspuns la o solicitare de comentarii. E-mailurile trimise la o adresă de pe site-ul web al Jomadi au fost returnate.

Libre Abordo şi filiala sa Schlager au afirmat într-o declaraţie către Reuters, citând experţi juridici pe care i-au angajat, că două contracte pe care le-au semnat în iunie 2019 cu Corporation for Foreign Trade (Corpovex) pentru furnizarea de camioane cu alimente şi apă în schimbul petrolului venezuelean - cunoscute sub numele de acord pentru petrol în schimbul alimentelor - au fost permise în cadrul sancţiunilor, atâta timp cât nicio plată în numerar nu ajunge direct la guvernul Maduro.

Sursa : news.ro

Sondaj: Joe Biden are un avans de 8 puncte procentuale în faţă lui Trump, în perspectiva alegerilor prezidenţiale... Puţin peste 5% din spanioli au dezvoltat anticorpi la Covid-19. Imunitatea colectivă, departe de a fi atinsă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x