Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Furtuna Isaac pune in alerta maxima autoritatile americane. Pretul petrolului, "umflat" de vant

Furtuna tropicala Isaac, care a ucis deja sapte persoane in Haiti si doua in Republica Dominicana, se indrepta spre Louisiana, Alabama si Mississippi, unde a fost decretata stare de urgenta, la sapte ani de la trecerea uraganului Katrina, care a devastat New Orleans-ul. De asemenea, luni, "ochiul furtunii" (centrul) ar urma sa traverseze estul golfului Mexic, unde mai multe grupuri petroliere au inceput sa isi evacueze personalul de pe platforme, ceea ce a condus la o crestere a cotatiilor barilului pe burse. Astfel, "light sweet crude"-ul (WTI), cu livrare in octombrie, s-a scumpit cu 1,35 de dolari, pana la 97,50 dolari, in primele tranzactii ale zilei. Iar petrolul Brent, din Marea Nordului, a urcat cu 1,40 de dolari, fiind cotat la 114,99 dolari.

Duminica seara, Isaac a traversat coastele Floridei, fiind insotit de rafale de vant de pana la 105 km/h, ceea ce ar putea transforma furtuna in uragan, in urmatoarele 24 de ore, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC).

Prin urmare, dupa modelul Floridei, care a luat aceasta decizie sambata, guvernatorii statelor Louisiana, Mississippi si Alabama, situate in jurul golfului Mexic, au decretat stare de urgenta.Guvernatorul statului Alabama, Robert Bentley, a ordonat, de pilda, evacuari in comitatele Mobile si Balwin, in sud, in timp ce guvernatorul statului Louisiane Bobby Jindal i-a sfatuit pe cetateni sa evacueze zonele amenintate de furtuna. Iar New Orleans-ul, orasul unde, in 2005, uraganul Katrina a ucis peste 1.500 de oameni, ar putea fi afectat de vant luni seara si s-ar putea confrunta cu vreme rea si marti, si miercuri".

In total, aproximativ 1.4 milioane de locuitori si turisti au primit ordin de evacuare, in statele vizate de Isaac, dar multi dintre ei nu au putut pleca.

Foto: Intactimages / EPA

Recomandari