Antena Căutare

Furtuna tropicala Isaac: Presedintele SUA a decretat STARE DE URGENTA in Louisiana

Presedintele SUA, Barack Obama a decretat stare de urgenta in Louisiana, amenintata de furtuna tropicala Isaac la sapte ani dupa uraganul Katrina, a anuntat Casa Alba. Iar Garda Nationala din mai multe state americane situate de-a lungul golfului Mexic a fost plasata in stare de alerta.

Instaurarea starii de urgenta permite mobilizarea resurselor statului federal pentru a veni in ajutorul autoritatilor locale, prin intermediul agentiei de gestionare a crizelor (FEMA), a precizat presedintia americana. Decizia lui Obama a fost anuntata dupa ce presedintele a analizat situatia alaturi de administratorul FEMA, Craig Fugate, precum si alaturi de guvernatorii statelor de pe coasta golfului Mexic.

Obama a "dat ordinul lui Fugate sa se asigure ca FEMA este pregatita, indiferent de puterea furtunii" atunci cand va lovi coastele, a subliniat presedintia. Conform aceleiasi surse, Obama a discutat la telefon cu guvernatorii statelor Alabama, Louisiana si Mississippi precum si cu primarul New Orleans, promitandu-le ca "vor dispune de resursele necesare pentru a face fata apropierii furtunii".

Garda Nationala, activata in statele din sudul SUA

Garda Nationala din mai multe state americane situate de-a lungul golfului Mexic a fost plasata in stare de alerta in apropierea furtunii tropicale Isaac, iar mii de militari au fost deja mobilizati, a anuntat armata americana. Potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC), furtuna Isaac, care s-ar putea transforma in uragan "intr-o zi sau doua", ar putea traversa miercuri dimineata Mississippi, Alabama, nord-vestul Floridei si Louisiana - inca marcata de amintirea teribilului uragan Katrina din 29 august 2005.

Garda Nationala este o componenta distincta a armatei americane in rezerva, care poate fi mobilizata de guvernul federal sau rechizitionata de stat in cazul unor revolte sau catastrofe naturale. In Louisiana, aproximativ 4.100 de militari au fost plasati in serviciul activ pentru a fi pregatiti sa sustina operatiunile de ajutor. In Mississippi, numarul lor este de 1.500, potrivit Biroului Garzii Nationale. In Florida, guvernatorul Rick Scott a transferat in serviciul activ 30 de militari, in timp ce alti 5.800 sunt disponibili daca este nevoie. In Alabama, zece membri ai Gazii Nationale aeriene au fost activati si alti 70 sunt pregatiti de mobilizare. Iar si in Georgia, South Carolina si Nord Carolina, Kentucky si Tennessee, unitatile sunt pregatite pentru a fi mobilizate daca sunt necesare intariri.

Foto: Intactimages / EPA

Europa, in zodia furtunilor: Un roman si-a pierdut viata in Italia, strivit de un copac... Criza umanitara la granita turco-siriana: Zeci de mii de refugiati traiesc in conditii greu de imaginat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x