Antena Căutare

Gaura din stratul de ozon de deasupra Arcticii, la un nivel record

Potrivit unui anunt al Organizatiei Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization - WMO), deasupra zonei arctice a fost observata o arefiere record a stratului atmosferic care functioneaza precum un scut impotriva radiatiilor solare si cosmice.

"Rarefierea stratului de ozon a atins un nivel fara precedent in aceasta primavara deasupra Arcticii din cauza poluarii, dar si a persistentei unei ierni foarte reci in stratosfera", conform comunicatului WMO.

Specialistii sustin ca deasupra Arcticii stratul de ozon este cu 40% mai rarefiat decat era la inceputul acestei ierni. Un procent ingrijorator, in conditiile in care cea mai grava rarefiere a stratului de ozon de deasupra Arcticii, observata pana in prezent, a fost de 30%.

"Daca zona rarefiata a scutului de ozon se deplaseaza de la pol catre latitudini mai sudice, ne asteptam sa ajunga la suprafata solului un volum crescut de radiatii ultraviolete, comparativ cu volumul considerat normal", se mai precizeaza in comunicatul.

Potrivit expertilor, o crestere a nivelului de ultraviolete poate provoca aparitia unor forme de cancer de piele, cataracta si poate afecta sistemul imunitar uman.

"Anumite culturi agricole si forme de viata marina pot fi de asemenea afectate", se mai precizeaza in comunicatul agentiei din cadrul ONU.

Sursa: Jurnalul National

Foto: cnkeyword.info

Ministrul grec de Externe: Gaddafi vrea sa faca pace... ElBaradei: Egiptul va replica militar daca Israelul va ataca Gaza...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x