Antena Căutare

Hackerii fură datele a cinci din cele şapte milioane de persoane de la Fisc

Hackeri neidentificaţi au furat date personale ale unor milioane de bulgari de la fisc, au anunţat marţi autorităţile, care notează o posibilă legătură rusă în scandal, relatează The Associated Press.

Premierul bulgar Boiko Borisov a convocat o reuniune de urgenţă a tuturor serviciilor din domeniul aplicării legii, în vederea examinării riscurilor la adresa securităţii naţionale.

Ministrul Finanţelor Vladislav Goranov a declarat pentru presă după reuniune că hackerii care au comis atacul au contactat presa locală de la o adresă de e-mail cu nume de domeniu rus.

În acest atac - cel mai mare din isrtoria acestei ţări balcanice - au fost furate nume, date personale şi declaraţii fiscale ale unor persoane şi întreprinderi.

Potrivit presei locale, hackerii au furat informaţii aparţinând unui număr de cinci milioane din cele şapte milioane de locuitori ai ţării.

Guvernul a solicitat ajutorul agenţiei europene în domeniul securităţii cibernetice, a anunţat Goranov.

Ministrul de Interne Mladen Marinov a declarat la postul bTV că atacul a coincis cu achiziţionarea de către Bulgaria a unor avioane de luptă americane de tip F-16 în vederea dotării Forţelor aeriene bulgare şi ar putea fi motivat de această achiziţie.

”Grupări infracţionale organizate implicate în atacuri cibernetice caută de obicei profituri financiare, însă aici sunt posibile motivaţii politice. Guvernul a decis ieri (luni) să cumpere avioane (de tip) F-16”, a declarat Marinov.

Însă ministrul Finanţelor a respins o eventuală legătură cu achiziţionarea avioanelor, subliniind că atacul a avut loc înainte de aprobarea contractului.

Presa bulgară, care a primit un e-mail de la hackeri, scrie că este vorba despre o adresă de e-mail Yandex.

În acest mesaj trimis pe e-mail se îndeamnă la eliberarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, încarcerat în Marea Britanie, unde ispăşeşte o condamnare la 50 de săptămâni (11 luni şi jumătate), după ce a încălcatt condiţiile unei eliberări pe cauţiune, şi care riscă să fie extrădat în Statele Unite, care-l acuză de spionaj.

Presa bulgară scrie că hackerii critică, în e-mail, guvernul bulgar.

”Situaţia securităţii voastre cibernetice este o glumă”, ironizează hackerii în e-mail.

Sursa : news.ro

Bografia Ursulei von der Leyen, singura persoană care a făcut parte din toate guvernele lui Angela Merkel... Trump respinge orice acuzație de rasism după tweeturile xenofobe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x