Antena Căutare

Hackerii indieni au efectuat operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi. Cine a ordonat acest lucru

Un investigator privat israelian, aflat în prezent în custodia SUA, a folosit hackeri indieni pentru a efectua operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi, a declarat un reporter într-un document depus miercuri seara, într-o instanţă de judecată americană.

Hackerii indieni au efectuat operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi. Cine a ordonat acest lucru
Hackerii indieni au efectuat operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi. Cine a ordonat acest lucru | Shutterstock

Jurnalistul independent Scott Stedman a declarat unui tribunal din New York că detectivul privat încarcerat Aviram Azari a lucrat ”la operaţiuni de supraveghere şi informaţii cibernetice la comanda oligarhilor ruşi”, citând o combinaţie de reportaje publice şi surse confidenţiale.

Un investigator privat israelian a folosit hackeri indieni pentru a efectua operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi

Stedman a afirmat într-o declaraţie că unul dintre oligarhii ruşi în cauză este magnatul aluminiului Oleg Deripaska, despre care a spus că l-a angajat indirect pe Azari în legătură cu o dispută comercială din Austria.

Purtătorul de cuvânt al lui Deripaska a spus într-un e-mail că acuzaţiile sunt ”în mod evident neadevărate”.

Un avocat al lui Azari, care luna trecută a pledat vinovat de conspiraţie pentru a comite hacking şi furt de identitate în formă agravantă, într-un caz separat, nu a răspuns la mesaje.

Stedman a făcut declaraţia în sprijinul cererii sale de a-l cita pe Azari pentru dovezi, într-un proces de calomnie în Regatul Unit intentat împotriva lui de consultantul de securitate britanico-israelian Walter Soriano, în 2020, potrivit news.ro.

Într-o serie de articole pentru publicaţia sa, Forensic News, Stedman a susţinut, printre altele, că Soriano a fost un intermediar între ruşii bogaţi şi firmele de supraveghere. Soriano a negat acuzaţiile şi a intentat un proces împotriva articolelor, acuzându-l pe Stedman că a organizat o campanie de defăimare, încălcare a vieţii private şi hărţuire.

Citește și: Război cibernetic declarat României de hackerii ruși, grupările Killnet și Legion. Precizările unui expert în securitate

Avocatul lui Stedman a declarat tribunalului din New York că ”mai multe surse confidenţiale” i-au spus reporterului că Azari ”a lucrat îndeaproape cu Soriano ani de zile” şi, astfel, mărturia şi documentele investigatorului privat încarcerat ar putea ”corobora adevărul articolelor Forensic News”.

Într-un e-mail către Reuters, avocatul lui Soriano, Shlomo Rechtschaffen, a spus că afirmaţiile lui Stedman sunt ”false şi nefondate” şi că reporterul ”nu are nicio dovadă” că clientul său şi Azari au lucrat împreună, aşa cum se presupune.

Într-o declaraţie pentru Reuters, Stedman a spus că ”are motive foarte întemeiate să creadă că domnul Azari a lucrat cu domnul Soriano la proiecte legate de cibernetică pentru mai mulţi oligarhi ruşi şi alţi miliardari” şi că îl citează pe Azari ca parte a unui efort”, să-mi apăr jurnalismul şi afacerile”.

Citește și: Hackerii de la Killnet cer eliberarea românului acuzat că i-a ajutat în atacurile cibernetice. Mesajul amenințător al grupării

Azari se află în prezent într-o închisoare federală din Brooklyn, în aşteptarea sentinţei în legătură cu o campanie de hacking legată de compania germană de tehnologie financiară Wirecard, a declarat avocatul său luna trecută.

Reuters a relatat anul trecut că Azari a fost acuzat că a angajat firma indiană de hacking BellTroX în numele unor clienţi puternici. BellTroX, care a fost acuzat şi de hacking de către cercetătorii în securitate cibernetică de la Facebook şi din alte părţi, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Cazurile descoperite de variola maimuţei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”. Anunțul de ultimă oră venit de la OMS... Clipe de panică pentru un reporter din Ucraina. Momentul în care transmisiunea în direct a fost întreruptă de o rachetă ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x