Antena Căutare

INEDIT: Au devenit presedinti ai Statelor Unite, desi au pierdut votul popular!

Alegerile din Statele Unite nu sunt tocmai simple, cel putin din punctul de vedere al organizarii. Spre deosebire de Romania, cetatenii nu voteaza, de fapt, pentru presedinte, ci pentru un colegiu de electori care decide cine va fi numit in functie. Iar de-a lungul timpului au existat politicieni care au obtinut un mandat fara a castiga si votul popular.

Primul caz de acest gen a fost inregistrat in 1824, cand John Quincy Adams a fost ales presedinte desi nu a castigat votul popular. De fapt, politicianul nu a obtinut nici macar votul electorilor, pierzand cu 99 la 84 in fata lui Andrew Jackson. Cu toate acestea, Jackson nu a intrunit majoritatea de 131 de voturi necesara in Colegiul Electorilor pentru a fi declarat presedinte. Nici John Quincy Adams nu a reusit acest lucru, insa Camera Reprezentantilor l-a numit, totusi, in functia presedinte al Statelor Unite.

Vezi si... Alegeri SUA: Sistemul de vot american - explicat pas cu pas

In 1876, Rutherford B. Hayes a castigat alegerile, dar a pierdut votul popular, in fata lui Samuel J. Tilden, la o diferenta de 250.000 de voturi.

In 1888, Benajamin Harrison a adunat 223 de voturi din partea electorilor, iar Grover Cleveland 168, insa a pierdut la votul popular, avand 90.000 de voturi in minus. Cu toate acestea, a obtinut mandatul de presedinte.

Ultimul caz, inregistrat in anul 2000, il are ca protagonist pe George W. Bush. Acesta a devenit al 43-lea presedintele al Statelor Unite, desi Al Gore adunase 540.000 de voturi in plus. Bush a castigat, insa, voturile a 271 de electori, spre deosebire de Gore, care a strans doar 266.

foto: Hepta.ro

Alegeri SUA: Sistemul de vot american - explicat pas cu pas... Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apararii, in urma unui scandal de frauda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x