Antena Căutare

Israeliano-americanca Naama Issachar, eliberată în urma unei întâlniri în care Netanyahu i-a prezentat lui Putin planul de pace în Orientul Mijlociu al lui Trump

Israeliano-americanca Naama Issachar, încarcerată în Rusia cu privire la ”trafic de droguri”, a fost eliberată şi urma să se întoarcă în Israel împreună cu premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită la Moscova, relatează AFP.

Netanyahu, care se află în campanie electorală în vederea alegerilor legislative de la 2 martie şi care s-a angajat să o aducă pe Naama Issachar în ţară - s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-i prezenta planul controversat al lui Donald Trump menit să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian.

Russia frees U.S.-Israeli backpacker, Naama Issachar, ahead of talks between Putin and Israeli PM Benjamin Netanyahu in Moscow

— Reuters (@Reuters)

În întâlnirea cu liderul rus, Netanyahu i-a mulţumit lui Vladimir Putin ”în numele întregului Israel”. ”Relaţiile între israel şi Rusia sunt mai bune ca niciodată”, s-a felicitat el în întâlnirea sa cu liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin i-a adresat ”cele mai bune urări” tinerei şi ”tuturor”.

”Este un vis devenit realitate”, a declarat pentru presa israeliană mama tinerei, Yaffa Issachar, prezentă la Moscova. Ea a ”mulţumit tuturor” şi a declarat că ”aşteaptă să o revadă” pe fiica sa.

Această eliberare - fel ca planul preşedintelui american, foarte favorabil Israelului în conflictul său cu palestinienii - par două victorii ale lui Netanyahu, inculpat de corupţie şi care îşi joacă supravieţuirea politică în alegerile de la 2 martie.

Soarta lui Naama Issachar a provocat un val de simpatie în Israel, dar şi numeroase săptămâni de negocieri între cele două ţări în vederea eliberării sale.

”TOTUL VA FI BINE”

Naama Issachar a fost arestată în aprilie 2019, în tranzit pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, în timpul unui zbor din India în Israel cu legătură în capitala rusă. Nouă grame de canabis au fost găsite în bagajul său înregistrat.

În decembrie, în timpul procesuluisău în apel, Naama Issachar şi-a clamat nevinovăţia, denunţând ”absurditatea” acuzaţiilor formulate împotriva sa. Ministerul israelian de Externe a denunţat o condamnare ”severă şi disproporţionată”.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin i-a mulţumit deja lui Vladimir Putin ”pentru înţelepciunea şi clemenţa deciziei sale” de a o graţia pe Naama Issachar, salutând totodată ”munca importantă (şi) merituoasă” a lui Benjamin Netanyahu.

Şeful statului rus a apărut în faţa camerelor de luat vederi împreună cu mama lui Naama Issachar şi cu Netanyahu în cursul vizitei sale în Israel, săptămâna trecută, la comemorarea eliberării lagărului nazist Auschwitz în urmă cu 75 de ani.

Putin a asigurat-o atunci pe mama tinerei că ”totul va fi bine”. Yaffa Issachar a declarat că preşedintele rus i-a promis ”să-i trimită fiica acasă”.

Presa israeliană scrie că negocieri în vederea unui schimb de deţinuţi au avut loc timp de săptămâni de zile în vederea garantării eliberării.

La momentul condamnării sale, în octombrie, presa rusă şi israeliană a evocat posibilitatea ca Naama Issachar să fie eliberată în schimbul eliberării cetăţeanului rus Aleksei Bourbon, deţinut în Israel din 2015 şi acuzat de piraterie informatică de către Statele Unite, care cereau extrădarea acestuia.

Însă acesta a fost extrădat în Stateel Unite la începutul lui noiembrie.

Cotidianul israelian Maariv evoca săptămâna trecută predarea către Moscova a Misiunii Sfântul Alexandru din Ierusalim, o instituţie cu legături cu Biserica Ortodoxă, revendicată de Rusia.

Sursa : news.ro

S-a aruncat de la etajul nouă. După câteva minute, s-a ridicat ÎN PICIOARE și și-a văzut liniștită de drum. Scenele șoca... O parte a zidului împotriva imigranţilor de la frontiera SUA cu Mexicul, doborâtă de rafale de vânt, fără să provoace pa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x