Antena Căutare

Economia lumii se duce în cap din cauza epidemiei de coronavirus! Măsuri adoptate la nivel mondial

Guvernele şi băncile centrale au adoptat la nivel mondial o serie de măsuri pentru combaterea impactului economic a epidemiei de coronavirus, de la reducerea de urgenţă a dobânzilor şi pachete mari de cheltuieli la o atitudine de expectativă şi angajamente de a interveni dacă va fi nevoie, relatează Reuters.

Lista măsurilor adoptate de unele dintre cele mai mari economii sau blocuri economice din lume:

STATELE UNITE

Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima măsură de urgenţă de acest timp luată de banca centrală după criza financiară din 2008.

Preşedintele Donald Trump a promulgat un proiect de lege care alocă 83 miliarde de dolari combaterii coronavirusului şi dezvoltării de vaccinuri.

CHINA

China a alocat 110,5 miliarde yuani (15,9 miliarde dolari) combaterii epidemiei. Beijingul a suplimentat finanţarea pentru susţinerea regiunilor afectate de virus, iar banca centrală a redus mai multe dobânzi, inclusiv dobânda de politică monetară.

JAPONIA

Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a promis o suplimentare a lichidităţilor din piaţă şi intensificarea achiziţiilor de active. Banca centrală ar putea lua măsuri pentru a se asigura că firmele afectate de epidemie nu vor avea deficit de fonduri în anul fiscal care se va încheia în martie, potrivit unei surse din instituţie.

Guvernul Japoniei a anunţat că este pregătit să adopte măsuri de stimulare fiscală pentru a proteja economia de impactul coronavirusului.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Banca Centrală Europeană (BCE) a evitat până în prezent să reducă dobânzile. Reprezentanţii băncii au avut o întâlnire neplanificată pe 3 martie, pentru a discuta reacţia operaţională la coronavirus, cum ar fi dacă să organizeze evenimente şi deficitul de personal, şi nu vreo măsură de reacţie, au declarat usrse apropiate situaţiei.

BCE a cerut băncilor din zona euro să îşi analizeze planurile de continuitate a afacerilor şi măsurile pe care le pot lua pentru a se pregăti şi a minimiza posibilele efecte adverse ale coronaviruslui, potrivit unei scrisori văzută de Reuters.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană oferă guvernelor spaţiu fiscal pentru a răspunde impactului economic al epidemiei şi ar putea decide măsuri de stimulare mai concertate, dacă efectele economice vor fi severe.

Miniştrii de Finanţe, care au puterea de a aplica reglementările UE care limitează împrumuturile guvernelor, au discutat pe 4 martie un răspuns la impactul asupra creşterii economice avut de epidemie. Aceştia au fost de acord că impactul economic al virusului este o urgenţă şi un eveniment pe care nu îl pot controla.

În cazuri excepţionale, regulile bugetare ale UE, numite Pactul de Stabilitate şi Creştere, permit guvernelor să nu mai reducă deficitele şi datoria publică şi să reacţioneze la problema imediată. Nu există o limită în această privinţă.

GERMANIA

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel sunt divizaţi dacă Germania ar trebui să adopte un pachet de măsuri de stimulare pentru a contracara impactul coronavirusului asupra celei mai mari economii din Europa.

Experţii în buget estimează că guvernul are spaţiu fiscal pentru măsuri suplimentare în valoare de cel puţin 17 miliarde de euro. Unii oficiali au spus că Berlinul ar putea crea un pachet de stimulare de până la 50 de miliarde de euro, fără să renunţe la politica guvernului de a nu contracta datorii noi.

MAREA BRITANIE

Vitorul guvernator al Băncii Angliei, Andrew Bailey, a spus că banca centrală va aştepta până va avea mai multă claritate în privinţa impactului economic al epidemiei, înainte de a lua decizia de a reduce dobânzile.

FRANŢA

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Marie a spus că Europa trebuie să fie pregătită să se folosească de măsuri de stimulare pentru a face pafţă impactului epidemiei.

Guvernul permite companiilor să suspende plata unor contribuţii sociale şi taxe şi activează scheme de lucru pe termen scurt subvenţionate de stat. Executivul a cerut băncii de stat pentru investiţii să garanteze împrumuturile necesare pentru a depăşi problemele de lichidităţi pe termen scurt.

Parisul a mai permis companiilor să declare forţă majoră din cauza epidemiei, dacă nu îşi pot onora contractele cu sectorul public şi exercită presiuni asupra companiilor mari să adopte aceeaşi atitudine faţă de subcontractori.

INDIA

Banca Rezervelor din India intenţionează să suplimenteze lichidităţile din sistemul financiar printr-o a doua serie de operaţiuni repo pe termen lung, au declarat oficiali guvernamentali. Banca ar putea injecta în sistemul financiat până la 1.000 de miliarde de rupee (13,6 milairde dolari) în runda care va începe cel mai devreme în aprilie.

ITALIA

Guvernul intenţionează să crească deficitul bugetar al anului 2020 cu circa 0,35 puncte procentuale din PIB, pentru a reacţiona la această criză. Ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat pe 5 martie că Roma va cere Uniunii Europene aprobarea de a mări ţinta de deficit bugetar, care în prezent este de 2,2%.

Guvernul va mări probabil la 5 miliarde de euro valoarea măsurilor de sprijin pentru economia afectată de cea mai gravă epidemie de coronavirus din Europa, a afirmat în aceeaşi zi viceministrul Economiei Laura Castelli.

CANADA

Banca Canadei a redus dobânda cheie la 1,25%, de la 1,75%, ca reacţie la epidemie. Ultima oară când banca centrală a redus dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale a fost în 2009, în timpul crizei financiare.

Ministrul Finanţelor, Bill Morneau, a spus că este pregătită să acţioneze rapid pentru a ajuta companiile afectate de coronavirus şi că nu va fi nevoie să aştepte până la viitorul buget, care este de obicei prezentat în martie.

COREEA DE SUD

Guvernul a anunţat un pachet de stimulare de 11.700 miliarde de woni (9,8 miliarde dolari) pentru a compensa impactul economic al celei mai grave epidemii de coronavirus din afara Chinei.

Ministrul de Finanţe Hong Nam-ki a spus că fondurile suplimentare, care trebuie aprobat de Parlament, vor fi destinate sectorului sănătăţii, îngrijirii copiilor şi pieţelor în aer liber.

Sursa : news.ro

Covid-19 face ravagii în lume! Proiect de lege care alocă 8,3 miliarde de dolari combaterii coronavirusului... Autoritățile par depășite! Testele pentru coronavirus, aproape de epuizare, după ce numărul de cazuri a crescut în toata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x