Antena Căutare

New York Times: Lupta politica din Romania lasa acest stat balcanic sarac sa pluteasca in deriva

Disputa politica din Romania a sporit ingrijorarile din Statele Unite si Europa cu privire la instabilitatea politica si amenintarile la adresa institutiilor democratice din cadrul tarilor fostului bloc comunist, scrie un articol New York Times.

Jurnalistii americani observa lupta dintre un premier si un presedinte care nu se pot suporta unul pe altul, o lupta ce "lasa acest stat balcanic sarac sa pluteasca in deriva".

Tensiunea incomfortabila ce caracterizeaza relatia dintre Guvern si presedintie ar putea sa se incheie odata cu alegerile din decembrie, insa, conform analistilor citati de New York Times, votul romanilor de la alegerile parlamentare s-ar putea dovedi lipsit de capacitatea de a oferi o rezolvare.

Dupa 1989, "Romania s-a straduit sa construiasca structuri democratice aproape de la zero, aflandu-se intr-o pozitie mult mai dificila decat oricare alt vecin fost comunist. Probleme actuale au provocat dezbateri care iau in discutie daca aceasta si Bulgaria, care au fost primite in Uniunea Europeana in 2007, erau pregatite, daca un au fost invitate prea devreme, cand cultura ilegalitatii, coruptiei si a politicii de «castigatorul ia tot» nu au fost eradicate", continua publicatia americana.

"Batalia domestica din Romania a umbrit actul de guvernare, a zdruncinat moneda nationala, leul, si a spulberat increderea investitorilor intr-o tara care este a doua cea mai saraca din Uniunea Europeana dupa Bulgaria", comenteaza jurnalistii americani analizand relatia tensionata dintre Palatul Victoria si presedintele Traian Basescu.

Londra: Zeci de mii de persoane au manifestat impotriva politicii de austeritate a guvernului... Nunta mare in ducatul Luxemburg! Printul Guillaume s-a casatorit cu aleasa inimii sale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x