Antena Căutare

Nyírő József despre Goebbels, seful propagandei naziste: "Un om bun, pe care merita sa-l iubesti".

Cel mai recent numar din prestigioasa revista ungara Élet és Irodalom – Viata si Literatura – face dezvaluiri socante in contextul circului reinhumarii scriitorului fascisto-hungarist József Nyírő. Ele contrazic flagrant afirmatiile lui Oszkár Füzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, facute recent presei cum ca Nyírő nu ar fi fost nici adept al partidului fascist Crucile cu Sageti, nici antisemit si cu atat mai putin antiroman.

In fata dovezilor prezentate, nu stau in picioare nici asertiunile lui László Kövér, presedintele Parlamentului Ungariei, care sustinea ca "trebuie sa facem o deosebire intre activitatea politica a lui József Nyírő si ceea ce a scris. Pentru ca ceea ce a scris acesta dovedeste clar ca era adeptul neconditionat al fascismului si nazismului.

Cu adevarat socant este faptul ca trecutul publicistic infamant al "apostolului secui", cum le place unora sa-l numeasca pe Nyírő, era cunoscut inca in urma cu aproape un deceniu, din timpul primei guvernari a Fidesz! Secvente semnificative din seria de articolele in care József Nyírő facea elogiul tartorului-sef al propagandei naziste, Joseph Goebbels, au aparut, la timpul respectiv, intr-un serial publicat in Élet és Irodalom sub semnatura lui András Nyerges, reputat scriitor, poet si publicist. Acum, autorul sintetizeaza acele texte avertizand ironic cititorul ca se va... autoplagia deoarece "e pe cale sa se repete ceva care inca in 2003 m-a obligat sa scriu mai multe articole (continand informatii) pe care unii, acum, cu ocazia circului reinhumarii lui József Nyírő, se prefac ca nu stiu ca au fost aduse la cunostinta publicului".

Pentru inceput, sunt reenumerate productiile publicistice in care Nyírő isi relateaza impresiile de la congresul de la Weimar al scriitorilor nazisti germani, aparute in numerele din 4, 5 si 6 noiembrie 1941 ale ziarului Keleti Újság.

Despre Joseph Goebbels, mana dreapta a lui Adolf Hitler, József Nyírő scrie mai mult decat ditirambic, de-a dreptul exaltat: "Acum stiu cine esti! Esti Conducatorul vietii spirituale a Germaniei, aflat in chiar mijlocul conflictului mondial, atunci cand patria sa isi poarta lupta glorioasa, iar dulcea ei limba materna revarsa puritate. Asta explica totul: si cine este Josef Goebbels, ministru al Reichului, si cum, de ce, Germania este atat de mare si de neinvins!".

Si "apostolul" continua sa delireze despre tizul sau: "Cel care este mandria tineretului si poporului german (Goebbels) este nu numai un om mare, ci si un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merita sa-l iubesti!".

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Columbia: Vulcanul Nevado del Ruiz, gata sa erupa... VIDEO! Germania: 30 de romani au ajuns sclavi la o ferma de capsuni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x