Antena Căutare

O bombă ataşată de un camion, semnalată în noaptea Brexitului, găsită în Irlanda de Nord

Poliţia britanică a anunţat joi că a găsit o bombă ataşată de un camion, în Irlanda de Nord, după ce a fost alertată cu privire la prezenţa unui vehicul-capcană la bordul unui feribot în noaptea Brexitului, şi acuză ”republicani disidenţi”, relatează AFP.

Poliţia din Irlanda de Nord a anunţat într-un comunicat că a primit, la 31 ianuarie, informaţii potrivit cărora un dispozitiv exploziv a fost plasat într-un camion care urma să călătorească cu un feribot în aceaşi seară din Irlanda de Nord în Scoţia.

Percheziţii nu au condus, la acel moment, la vreun rezultat.

După mai multe zile, într-o zonă industrială, în Irlanda de Nord, la aproximativ 40 de kilometri vest de Belfast, a fost găsit un dispozitiv exploziv ataşat de un camion, cu ajutorul unor noi informaţii, precizează aceeaşi sursă.

”Informaţiile de care dispune poliţia arată în mod clar că republicani disidenţi au ataşat în mod deliberat (...) un dispozitiv exploziv de un camion de marfă, ştiind perfect că acesta îi expunea pe şofer, automobilişti şi publicul unui risc de rănire de moarte”, declară poliţia.

Timp de trei decenii, republicanii naţionalişti, majoritatea catolici, şi unioniştii, în principal protestanţi, susţinători ai unei rămâneri a Irlandei de Nord în Regatul Unit, s-au înfruntat în cursul ”Tulburărilor”, implicând de asemenea armata britanică, soldate cu aproximativ 3.500 de morţi.

Acordul de Pace din Vinerea Mare a pus capăt tulburărilor în 1998, instaurând o împărţire a puterii executive şi o frontieră deschisă cu Irlanda, a cărei rămânere deschisă a fost o problemă crucială în negocierile Brexitului.

Nivelul ameninţării legate de terorism în Irlanda de Nord este stabilit drept ”grav” de către autorităţi, ceea ce înseamnă că un atac este considerat ”extrem de probabil”.

În aprilie, o jurnalistă în vârstă de 29 de ani, a fost ucisă cu un glonţ în confruntări la Londonderry, la frontiera irlandeză. Noua IRA, o grupare republicană disidentă care luptă pentru reunificarea Irlandei, şi-a recunoscut responsabilitatea.

Sursa : news.ro

Situația care indică faptul că numărul deceselor din China este mult mai mare: crematoriile lucrează 24 de ore în fiecar... Pericole la tot pasul! A fost descoperită o bombă fixată de un camion în Irlanda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x