Antena Căutare

O incursiune a unor avioane chineze de luptă în spaţiul aerian taiwanez intensifică tensiuni în Strâmtoarea Taiwan

Avioane militare chineze au efectuat luni o scurtă incursiune în spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat Taipeiul, prima intruziune de acest tip de la realegerea în ianuarie a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, o aprigă critică a Beijingului, relatează AFP.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a trimis avioane să le intercepteze şi că a difuzat avertismente după ce un bombardier chinez de tip H-6 şi avioane de vânătoare care îl însoţeau au încălcat ”linia mediană” care desparte China de insulă, în Strâmtoarea Taiwan.

Aeronavele chineze s-au retras, scrie Reuters.

Acestea se aflau într-o misiune de antrenament la Oceanul Pacific, după ce au survolat Canalul Bashi, care desparte Taiwanul de Filipine, a precizat ministerul, citat de Reuters.

Avioane chineze, inclusiv avioane de vânătoare de tip J-11, au survolat Canalul Bashi duminică, obligând Taiwanul să trimită avioane de vânătoare de tip F-16 să le intercepteze.

China şi-a multiplicat în ultimii ani numărul zboruilor avioanelor de luptă şi şi-a sporit prezenţa navelor de război în apropiere de Tawan, înlănţuind demonstraţii de forţă de la venirea la putere, în 2016, a partidului preşedintei taiwaneze.

Tsai Ing-wen se opune principiului ”Chinei unice”, în baza căruia Beijingul interzice oricărei ţări să întreţină relaţii oficiale cu Taiwanul.

Ea a fost realească în ianuarie, în urma unei campanii în care s-a prezentat drept herladul valorilor democratice în faţa autoritarismului Beijingului.

După instalarea la putere a comuniştilor la beijing, în 1949, şi după fuga naţionaliştilor în Taiwan, China consideră insula, administrată în mod independent, ca parte integrantă a teritoriului chinez, susceptibilă să fie luată cu forţa.

Cu toate acestea, încălcarea ”liniei mediene” - recunoscută tacit ca o frontieră între cele două părţi - este extrem de neobişnuită.

În martie 2019, două avioane de de luptă de tip J-11, au trecut ”linia mediană”, iar Taipeiul a denunţat atunci ”o acţiune intenţionată, periculoasă şi provocatoare”.

Incidentul era considerat atunci fără precedent de la o incursiune chineză, în 2011, prezentată drept ”accidentală” de către partea chineză.

Sursa : news.ro

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE - Cod roşu de vânt în Slovenia... Privește! Adevărul despre coronavirus arată așa! Imaginea înspăimântătoare surprinsă de sateliți meteo ce dă în vileag s...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x