O sculptură în nisip uriașă ce reprezintă Scena Nașterii Domnului la scală naturală și un brad din regiunea italiană Friuli au fost inaugurate vineri seară în piaţa Sfântul Petru, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Crăciun.
„Nisipul, material sărac, reaminteşte simplitatea, micimea şi fragilitatea în care Dumnezeu s-a arătat odată cu naşterea lui Iisus în precaritatea din Beetlem", a declarat Papa Francisc, primindu-i vineri după-amiază într-o audienţă pe reprezentanţii regiunilor care au donat nisipul şi bradul de Crăciun.
„Să fii mic ar putea fi considerat un fapt în contradicţie cu divinitatea (...) însă nu este aşa, pentru că micime înseamnă libertate. Cine este mic, în sensul evanghelic, este nu doar uşor, ci şi liber", a adăugat liderul de la Vatican.
Pentru această sculptură, intitulată „Sand nativity", au fost folosite aproximativ 7.000 de tone de nisip oferite de comuna Jesolo de lângă Veneţia.
„Sand nativity" a fost realizată de trei sculptori: olandeza Susanne Ruseler - care a sculptat ciobanii şi animalele din partea stângă a lucrării - rusul Ilia Filimonţev - autorul părţii centrale a Sfintei familii şi a îngerului - şi cehul Radovan Zivny - care a sculptat chipurile şi hainele regilor magi, aflaţi în partea dreaptă a ieslei, potrivit Agerpres.
Bradul are o înălțime de 21 de metri și a fost tăiat din pădurea Cansiglio din munţii Dolomiţi, o zonă în care o furtună a distrus la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie multe hectare de vegetaţie, cu vânturi violente care au bătut în rafale ce au atins viteze de până la 180 de kilometri pe oră.
Arborele a fost oferit Vaticanului de dioceza Concordia-Pordenone şi de regiunea Friuli-Veneţia Giulia.
Din 1982, un brad provenind dintr-o pădure europeană este ridicat în fiecare an la Vatican alături de Scena Naşterii Domnului.
Iluminate la sfârşitul zilei în prezenţa mai multor mii de persoane, sculptura din nisip şi bradul vor rămâne în piaţa Sfântul Petru până în noaptea de 13 ianuarie.