Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

A reapărut ciuma bubonică! Un pacient a ajuns în stare gravă la spital. Autoritățile au emis alertă sanitară, în China

Autoritățile din China au emis o nouă aletă sanitară, după depistarea primului caz de ciumă bubonică. Cine transmite boala, numită și „moartea neagră”, ce ar fi omorât, până acum, zeci, poate chiar sute de milioane de oameni?

A reapărut ciuma bubonică! Un pacient a ajuns în stare gravă la spital. Autoritățile au emis alertă sanitară, în China

Profimedia

Autoritățile din China sunt în alertă, după apariția unui caz într-un spital din regiunea nordică Mongolia Interioară, potrivit Daily Mail. Oamenii au fost sfătuiți să nu mai consume carne provenind de la anumite animale și să raporteze orice caz „suspect”.

Atenționarea vine la o zi după ce un spital a raportat cazul unui pacient care a testat pozitiv pentru această boală.

Comitetul de Sănătate al orașului Bayan Nur a decis interzicerea vânării și consumului animalelor care ar putea transmite ciuma bubonică.

De asemenea, populaţiei i se cere să raporteze eventualele cazuri suspecte de boală sau febră fără cauze clare şi să anunţe dacă găsesc orice marmotă bolnavă sau moartă.

Cazurile de ciumă bubonică se întâlnesc destul de frecvent în China, dar focarele au devenit tot mai rare. În perioada 2009 - 2018, China a raportat 26 de cazuri şi 11 decese.

200 de milioane de oameni, uciși de ciuma bubonică

Cunoscută sub numele de „Moartea Neagră” a Evului Mediu, boala este foarte infecţioasă şi deseori răspândită de purici pe rozătoare.

„Moartea Neagră” a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis. Specialiștii estimează că între 1347 (data intrării în Europa) și 1369, în Eurasia ar fi murit între 25 și 200.000.000 de oameni.

Se consideră că pandemia a pornit la drum în 1320, în Mongolia, trecând de la șoareci. În Europa, „Moartea Neagră” a avut efecte dezastruoase, estimându-se că atunci a dispărut între 30 și 60 la sută din populația ”Bătrânului Continent”. A ajuns din Asia la bordul a 12 corăbii venite prin Marea Neagră.

Pentru că pesta nu s-a stins, practic, niciodată (în 1665 a luat aproximativ 100.000 de vieți) se crede că numărul total a decedaților ar trece de 200.000.000.

„Ne pregătim pentru altă pandemie”! Un nou virus, periculos pentru om, a fost descoperit, tot în China!

În timp ce pericolul COVID-19 încă nu a trecut, epidemiolologii se pregătesc pentru o nouă pandemie. Un tip nou de gripă a fost descoperit, recent, tot în China.

După primele runde de studii, cercetătorii au observat că acest nou virus are o putere mare de adaptabilitate, putând să se transmită cu ușurință de la om la om, scrie BBC.

Porcii sunt, de această dată, purtătorii virusului, însă acesta se poate transmite la om, așa cum s-a și întâmplat deja, într-un abator din China. Mai mulți angajați s-au îmbolnăvit după ce au lucrat în preajma animalelor.

Cercetătorii sunt îngrijoraţi că forma descoperită ar putea suferi mutaţii ce mai apoi se vor răspândi cu uşurinţă de la o persoană la alta şi astfel se va declanşa o nouă epidemie globală.

Noul virus, denumit G4 EA H1N1, se poate dezvolta şi înmulţi în celulele din căile respiratorii. Vaccinurile antigripale existe nu au niciun efect asupra sa.

Recomandari