Live acumObservator 12
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Crimă trasă, parcă, la indigo! Pentru Tijana, o copilă batjocorită și ucisă de un monstru, sârbii nu s-au lăsat până nu au schimbat Codul Penal

Pentru Tijana Juric, o copilă în vârstă de 15 ani, chinuită și ucisă la fel ca Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, sârbii nu s-au lăsat până nu au schimbat Codul Penal. Pentru Legea Tijana, tatăl fetei ucise a luptat ani buni. Din luna mai a acestui an, Serbia are pedepse mult mai severe pentru violarea și uciderea minorilor.

Pentru Tijana Juric, o copilă în vârstă de 15 ani, chinuită și ucisă la fel ca Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, sârbii nu s-au lăsat până nu au schimbat Codul Penal. Tatăl fetei ucise a luptat ani buni pentru Legea Tijana. Din luna mai a acestui an, Serbia are pedepse mult mai severe pentru violarea și uciderea minorilor.

Tijana Juric avea, ca și Alexandra Măceșanu, doar 15 ani când a fost răpită și ucisă, în anul 2014, în orașul Sombor, din nordul Serbiei. La fel ca în România, crima a stârnit un val de revoltă în rândul cetățenilor.

Asemănările dintre cele două cazuri nu se opresc aici. Tijana a fost răpită tot în luna iulie, în noaptea dintre 25 și 26 iulie, 2014, de Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani care locuia în cartierul Surcin din Belgrad. După 12 zile de căutări, cadavrul ei a fost găsit, îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei.

În aceeași perioadă, alte două fete - Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani şi Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani - au fost răpite, violate și ucise, conform publicației Balkan Insight.

Pentru fiica lui nu se mai putea face nimic, însă tatăl Tijanei, Igor Juric, a jurat să facă tot ce putea pentru ca astfel de tragedii să fie îmiedicate, iar vinovații să plătească scump. După ani buni de luptă, Legea Tijana a fost adoptată, aducând modificări importante în Codul Penal din Serbia.

Legea Tijana prevede închisoare pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată, pentru violarea şi uciderea minorilor. Iniţial, o persoană care comitea astfel de infracţiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.

O modificare crucială în găsirea minorilor dispăruți este faptul că autorităţile trebuie să înceapă căutările în momentul în care părinţii anunţă dispariţia, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric şi a altor minori daţi dispăruţi până în acel moment.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro