Antena Căutare

Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia

Lean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. Regizorul Jean-Luc Godard s-a născut la Paris, la 3 decembrie 1930, fiind al doilea din cei patru copii dintr-o familie burgheză franco-elveţiană. Tatăl său era un medic care deţinea o clinică privată, iar mama lui provenea dintr-o familie remarcabilă de bancheri elveţieni.

Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia Galerie
Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia | Getty/Profimedia

Lean-Luc Godard, regizorul franco-elveţian a fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia la sfârşitul anilor 1950 şi '60 - Nouvelle Vague.

Regizorul Jean-Luc Godard, pionier al Nouvelle Vague, a murit la vârsta de 91 de ani

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Godard a devenit cetăţean naturalizat al Elveţiei şi a urmat Şcoala la Nyon (Elveţia). Părinţii săi au divorţat în 1948, moment în care s-a întors la Paris pentru a studia la liceul Rohmer. În 1949 a studiat la Sorbona pentru a se pregăti pentru o diplomă în etnologie, potrivit imdb.com. Cu toate acestea, în acest timp a început să colaboreze cu criticii de film, regizorii şi scenariştii François Truffaut, Jacques Rivette şi Éric Rohmer.

În 1950, împreună cu Jacques Rivette şi Éric Rohmer, Jean-Luc Godard a fondat revista "Gazette du cinéma", care a publicat cinci numere între mai şi noiembrie. A scris o serie de articole pentru revistă, folosind adesea pseudonimul "Hans Lucas". A lucrat şi a finanţat două filme ale lui Rivette şi Rohmer. În perioada care a urmat a dus o viaţă boemă, potrivit Agerpres.

Citește și: Denise Dowse a murit, la 64 de ani. Actrița din „Beverly Hills 90210” era în comă din cauza unei infecții virale

Cunoscut pentru stilul său de filmare iconoclast, aparent improvizat, precum şi pentru radicalismul neîntrerupt, Godard şi-a pus amprenta cu o serie de filme din ce în ce mai politizate în anii 1960, înainte de a se bucura de o renaştere a carierei improbabile în ultimii ani, cu filme precum "Film Socialisme" şi Goodbye to Language" în timp ce a experimentat tehnologia digitală.

În 2018 la Cannes, cineastul, adept al noilor tehnologii, a susţinut conferinţa de presă dedicată filmului său "Le Livre d'image" (Palme d'Or Special) prin telefon, cu aplicaţia FaceTime.

Născut pe 3 decembrie 1930, al Paris, Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez. Între filmele sale s-au remarcat „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985), notează news.ro.

În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983). A primit trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno, dar şi două César, iar în 2011, un Oscar. Trei ani mai târziu, la Cannes, a fost recompensat cu premiul juriului pentru „Adieu au langage”.

Citește și: Olivia Newton-John a murit. Actrița din Grease avea 73 de ani

O scrisoare secretă a Reginei Elisabeta a II-a va putea fi deschisă doar în 2085. Ce se cunoaște despre document... Ce îi este impus Prințului Harry să facă în fața Camillei, femeia care i-a luat locul mamei sale. Ea a devenit Regină co...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x