Antena Căutare

Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia

Lean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. Regizorul Jean-Luc Godard s-a născut la Paris, la 3 decembrie 1930, fiind al doilea din cei patru copii dintr-o familie burgheză franco-elveţiană. Tatăl său era un medic care deţinea o clinică privată, iar mama lui provenea dintr-o familie remarcabilă de bancheri elveţieni.

Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia

Getty/Profimedia

Lean-Luc Godard, regizorul franco-elveţian a fost o figură majoră în mişcarea care a revoluţionat cinematografia la sfârşitul anilor 1950 şi '60 - Nouvelle Vague.

Regizorul Jean-Luc Godard, pionier al Nouvelle Vague, a murit la vârsta de 91 de ani

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Godard a devenit cetăţean naturalizat al Elveţiei şi a urmat Şcoala la Nyon (Elveţia). Părinţii săi au divorţat în 1948, moment în care s-a întors la Paris pentru a studia la liceul Rohmer. În 1949 a studiat la Sorbona pentru a se pregăti pentru o diplomă în etnologie, potrivit imdb.com. Cu toate acestea, în acest timp a început să colaboreze cu criticii de film, regizorii şi scenariştii François Truffaut, Jacques Rivette şi Éric Rohmer.

În 1950, împreună cu Jacques Rivette şi Éric Rohmer, Jean-Luc Godard a fondat revista "Gazette du cinéma", care a publicat cinci numere între mai şi noiembrie. A scris o serie de articole pentru revistă, folosind adesea pseudonimul "Hans Lucas". A lucrat şi a finanţat două filme ale lui Rivette şi Rohmer. În perioada care a urmat a dus o viaţă boemă, potrivit Agerpres.

Citește și: Denise Dowse a murit, la 64 de ani. Actrița din „Beverly Hills 90210” era în comă din cauza unei infecții virale

Cunoscut pentru stilul său de filmare iconoclast, aparent improvizat, precum şi pentru radicalismul neîntrerupt, Godard şi-a pus amprenta cu o serie de filme din ce în ce mai politizate în anii 1960, înainte de a se bucura de o renaştere a carierei improbabile în ultimii ani, cu filme precum "Film Socialisme" şi Goodbye to Language" în timp ce a experimentat tehnologia digitală.

În 2018 la Cannes, cineastul, adept al noilor tehnologii, a susţinut conferinţa de presă dedicată filmului său "Le Livre d'image" (Palme d'Or Special) prin telefon, cu aplicaţia FaceTime.

Născut pe 3 decembrie 1930, al Paris, Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez. Între filmele sale s-au remarcat „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985), notează news.ro.

În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983). A primit trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno, dar şi două César, iar în 2011, un Oscar. Trei ani mai târziu, la Cannes, a fost recompensat cu premiul juriului pentru „Adieu au langage”.

Citește și: Olivia Newton-John a murit. Actrița din Grease avea 73 de ani

O scrisoare secretă a Reginei Elisabeta a II-a va putea fi deschisă doar în 2085. Ce se cunoaște despre document... Ce îi este impus Prințului Harry să facă în fața Camillei, femeia care i-a luat locul mamei sale. Ea a devenit Regină co...
Beneficiile consumului de aloe vera. Ce spun specialiștii
Specialiști spun care sunt beneficiile consumului de aloe vera asupra sănătății tale. Planta...
Horoscopul zilei de 21 martie 2023. Berbecii au nevoie de eliberare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 martie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți la ce le spune...
Parteneri
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x