Antena Căutare

Reintoarcerea lui Traian Basescu la carma Romaniei, in presa internationala

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Traian Basescu in functia de presedinte, la sase zile dupa ce Curtea Constitutionala din Romania (CCR) a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentara, punand capat unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunta principalele agentii de presa internationale.

Unul dintre cei noua judecatori ai CCR, Stefan Minea, a anuntat in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului "incheierea interimatului asigurat de catre presedintele Senatului, Crin Antonescu si reluarea de catre Traian Basescu a prerogativelor constitutionale", relateaza Agentia France Presse (AFP), intr-un material preluat de publicatiile Le Figaro, Le Parisien si postul paneuropean Euronews.

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coalitia la putere) au anuntat initial ca au decis sa boicoteze reuniunea Parlamentului, dupa care s-au reunit in sala pentru a asigura cvorumul, mai precizeaza AFP, adaugand ca ei ar fi fost chemati la plen de premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis SMS-uri din Africa de Sud, unde asista la o reuniune a Internationalei Socialiste. Presedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din functie de catre Parlament pe 6 iulie, urmeaza, totusi, sa coabiteze cu majoritatea parlamentara de centru-stanga, condusa de Ponta si Antonescu, conchide AFP.

Reuters scrie ca Parlamentul a recunoscut luni decizia CCR, potrivit careia presedintele suspendat Traian Basescu trebuie sa se intoarca la Cotroceni, punand capat unei confruntari politice care a condus la o crestere a preturilor, intr-un material preluat de Irish Sun.

CCR a invalidat referendumul privind destituirea lui Basescu, in urma prezentarii la urne a mai putin de jumatate din electorat, chiar daca 88% dintre cei care au votat s-au pronuntat pentru demiterea presedintelui, precizeaza Reuters.

De asemenea, agentia Associated Presss (AP) scrie ca decizia CCR de invalidare a destituirii presedintelui Romaniei a fost aprobata de catre Parlament, intr-un material preluat de catre Washington Post, postul ABC News si Wall Street Journal. Parlamentarii s-au intrunit luni intr-o sesiune extraordinara pentru citirea hotararii CCR, singura conditie pentru aprobarea acesteia fiind prezenta majoritatii parlamentarilor, subliniaza AP. Luna trecuta, Parlamentul l-a suspendat din functie pe Traian Basescu in vederea destituirii, dupa ce majoritatea alesilor a votat acuzatia conform careia acesta a incalcat grav Constitutia. Un referendum a fost organizat pe 29 iulie, cand majoritatea celor care s-au prezentat la urne au sustinut decizia Parlamentului. Insa CCR a invalidat ulterior referendumul, din cauza neatingerii unui prag al prezentei la urne, mai precizeaza AP. Luni, doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea speciala, noteaza AP, care il citeaza pe presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea care, dupa vot, a declarat "suntem un stat european si suntem obligati sa respectam legea".

Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, iar presedintele Traian Basescu se poate reintoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului.

Sondaj: Barack Obama si Mitt Romney, la un procent diferenta in cursa pentru Casa Alba ... Noua "SIDA"? O maladie misterioasa, descoperita in SUA si Asia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x