Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Românce duse cu avionul privat în Italia, la cules de vie! Motivul este incredibil: „Dispar după câteva zile de muncă”

Un viticultor italian din orăşelul Termeno, în provincia Bolzano (nord), celebră pentru vinul ei alb, Martin Foradori Hofstatter, a închiriat un avion de mici dimensiuni pentru a aduce din România o echipă de femei care lucrează pentru el de ani de zile, din cauza pandemiei covid-19.

Unele dintre muncitoare au călătorit pentru prima oară cu avionul

De zece ani, el se sprijină pe o echipă de muncitoare românce care muncesc şi culeg via. În general, ele vin pe drum, traversând Europa Centrală cu minibuzul şi rămân câteva luni la faţa locului.

Însă, anul acesta pandemia covid-19 şi câţiva poliţişti ungari le-au împiedicat pe tinerele românce să se ducă în Italia ca de obicei.

citește și: Vei fi surprins, au și tichete de masă! Ce salariu vor primi muncitorii din Sri Lanka care au fost alungați de români. Aceștia s-au angajat și așteaptă leafa

Astfel, Hofstatter a închiriat un avion privat de talie mică şi a adus muncitoarele direct din România la Termeno, oferindu-le unora dintre ele prima călătorie cu avionul.

”Michele (agronomul italian care care coordonează munca româncelor) m-a sunat şi mi-a spus că vom pleca cu avionul. N-am mai călătorit cu avionul niciodată. A fost o experienţă super”, povesteşte AFPTV una dintre muncitoare, Maria Codrea, în vârstă de 39 de ani, originară din Călineşti.

”Muncesc şi în România, tot pe câmp, unde este multă muncă de făcut, dar nu la vie. Însă, pentru moment, nu eram ocupate”, din cauza lipsei de muncă, adaugă ea.

Românce duse cu avionul privat în Italia, la cules de vie! Motivul este incredibil: „Dispar după câteva zile de muncă”

Martin Foradori Hofstatter

Tânăra face parte dintr-o echipă de opt românce care urmează să rămână până la jumătatea lui iulie la Termeno şi apoi se vor întoarce acasă. O a doua echipă, de 20 de muncitoare de această dată, urmează să revină din România la Termeno, la sfârşitul lui august, la culesul viei.

citește și: Românii plecați la cules de sparanghel în Germania, obligați să muncească 100 de ore pe săptămână: ”Nu îi interesează de carantină!”

PREŢUIREA MUNCII AGRICOLE

”Teoretic, aş fi putut găsi muncitori şi aici, în Italia, dar acum italienii nu vor să muncească la câmp sau în vie. Dispar după câteva zile de muncă...”, spune el. ”Morala acestei poveşti este că sunt fericit că am reuşit să le dau de lucru tinerelor românce în întreprinderea mea de peste zece ani. Sper ca munca din agricultură să fie preţuită mai bine”, conchide Hofstatter.

Românce duse cu avionul privat în Italia, la cules de vie! Motivul este incredibil: „Dispar după câteva zile de muncă”

Martin Foradori Hofstatter

În urmă cu o săptămână, un prim grup de aproximativ 100 de muncitori agricoli străinia sosit în Italia, cu un zbor special, din Maroc, ca mână de lucru în livezi şi la legume în peninsulă.

În fiecare vară, zeci de mii de muncitori agricoli africani, dar şi bulgari, români, indieni sau macedoneni vin de obicei în Italia pentru a recolta fructe şi legume.

Epidemia covid-19 a lovit din plin Italia din martie, a ucis peste 33.000 de oameni şi a blocat aceste transferuri de muncitori străini, vitali în sectorul agricol italian, arată cei de la news.ro.

Recomandari