Antena Căutare

Romanii din Spania o duc din ce in ce mai greu

Desi ne aflam in plina criza economica, statisticile arata ca economia romaneasca este si acum dependenta de banii trimisi de romanii din strainatate. Numai in prima jumatate a anului, conationalii nostri au trimis in Romania aproape 2 miliarde de euro.

Banii veniti de la romanii din afara depasesc si fondurile europene atrase de stat si investitiile straine. Chiar si asa, clasa politica nu da doi bani pe romanii aflati in cel mai greu moment al vietii lor.

Una dintre marile probleme ale romanilor din Spania este obtinerea actelor de care au nevoie. Ca sa faci un singur pasaport, trebuie sa mergi la doua ghisee, la unul platesti si la altul ti-l semneaza.

"Un pasaport electronic la Consulatul Romaniei de la Madrid costa 100 de euro, sa te casatoresti costa 175 de euro, sa te casatoresti roman cu spaniol costa 300 de euro. Sunt costuri aberante pentru criza in care ne aflam", a declarat Felix Damian, redactor-sef la revista "Romanul". "La Ambasada din Madrid, sunt 15 angajati la 220.000 de romani. Ca cetatean roman, te simti umilit cu asemenea servicii consulare", adauga acesta.

Un chin este si repatrierea mortilor. Dupa ce mor, romanii fie ajung la mila publica, fie sunt arsi in crematoriile din Spania.

"Multi suna din Romania sa facem ceva si sa-i trimitem acasa. Dar sunt sume mari, de 5.000-6.000 de euro", spune un preot roman din Spania.

Europarlamentarii romani stiu ca imigrantii nostri au astfel de probleme. De ele au aflat mereu si sefii de partide, ori de cate ori au avut nevoie de voturile romanilor din diaspora.

Ramasi fara locuri de munca si fara asigurari de sanatate, multi romani ar vrea sa plece din Spania. Logic ar fi sa se intoarca acasa, doar ca le e frica.

Greseala pe care Guvernul spaniol si cel roman au facut-o in 20 de ani de migratie romaneasca in peninsula a fost ca nu s-au pregatit pentru acest moment de criza.

"Nu exista o strategie pentru romanii care se intorc de aici, de aceea eu cred ca cele doua guverne ar trebui sa lucreze impreuna. Ministerul Muncii de aici cu Ministerul Muncii din Romania", a declarat Silvia Marcu, doctor la Institutul de Cercetare a Stiintelor Umaniste Madrid.

A te intoarce dupa 10 ani in tara e ca si cum ai ateriza intr-o alta lume.

Oficial rus: "Romania a platit cu tezaurul faptul ca a ocupat Basarabia ruseasca si s-a numarat printre agresorii U... Rebelii sirieni au doborat un elicopter militar, la Damasc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x