Antena Căutare

Romania, printre statele acuzate de trafic de arme in Iugoslavia anilor '90

Numeroase state, printre care se numara si Romania, sunt suspectate de implicare in trafic de armament spre spatiul fost iugoslav, in cursul conflictelor din anii 1990, informeaza EUObserver.

O echipa de jurnalisti sloveni a ajuns la aceasta concluzie dupa o ancheta pentru care investigatiile s-au intins pe parcursul a trei ani. Jurnalistii au analizat mii de documente oficiale obtinute in virtutea legii pentru accesul la informatii.

Potrivit concluziilor anchetei, numeroase state, inclusiv Romania si Rusia, au fost implicate activ in incalcarea embargoului vanzarilor de armament. Multe dintre aceste state au avut profituri de milioane de dolari din vanzarea de arme si munitie factiunilor beligerante din fosta Iugoslavie.

Potrivit jurnalistilor sloveni, Romania, Bulgaria, Polonia, Ucraina si Rusia au fost state exportatoare de armament in timpul conflictului. "Cartierul general" al acestei operatiuni logistice a fost la Viena, iar tranzactiile financiare au fost efectuate prin intermediul unei banci ungare.

Traficantii de arme au folosit companii inregistrate in Panama. In plus, Marea Britanie se pare ca a acordat imprumuturi pentru achizitionarea de armament, la fel ca si Germania.

"Prin astfel de tranzactii comerciale secrete si ilegale, unele persoane au devenit extrem de bogate", explica Zdenko Cepic, analist la Institutul pentru Istorie Contemporana de la Ljubljana.

Operatiunile logistice au fost efectuate cu ajutorul serviciilor secrete si prin intermediul gruparilor mafiote din Italia, Albania si Rusia.

Potrivit documentelor citate, trei nave au parasit portul Constanta in decembrie 1991 si ianuarie 1992, incarcate cu 200 de containere pline cu 3.500 de tone de armament, avand destinatia Koper (Slovenia) si apoi Croatia.

Sursa: Antena3

Foto: blog.usnavyseals.com

Obama, comparat cu Hitler si Stalin. Vezi un spot publicitar controversat!... Angela Merkel: "Germania nu vrea sa domine Europa"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x