Antena Căutare

Rusia renunta la rubla?

Rusia ar putea renunta la moneda sa nationala, rubla, urmand sa adopte o moneda comuna cu tarile vecine, Belarus si Kazahstan, pentru a reduce dependenta de dolar.

In acest fel, ar putea introduce o valuta comuna cu cele doua state pe masura ce statele isi adancesc alianta si cauta sa reduca dependenta de moneda americana.

"Nu voi exclude o tranzitie spre o uniune valutara comuna cu aceste tari pe viitor," declara vicepremierul rus Igor Suvalov . Alianta valutara va fi creata pe modelul Uniunii Europene, ce a creat o noua unitate in loc de a folosi una deja existenta, amintea acesta.

Cele trei state intentioneaza sa creeze o piata economica unita pana in 2012, dupa ce uniunea vamala a intrat in vigoare la 1 ianuarie. O noua valuta este "urmatorul pas logic", dupa uniunea economica.

Rusia a incercat sa promoveze valutele regionale in comert si sa isi diversifice rezervele, aflate pe locul trei in lume, pentru a reduce riscurile puse de dominarea dolarului. Presedintele rus, Dmitri Medvedev a pus la indoiala anul trecut viitorul dolarului ca rezerva valutara si a cerut un mix de valute regionale pentru a face economia mondiala mai stabila. Medvedev apreciat ca o noua valuta supranationala ar putea reduce vulnerabilitatea la fluctuatiile dolarului.

Iar ministrul rus de Finante, Aleksei Kudrin, a declarat in ianuarie ca cel mai mare furnizor mondial de energie ar putea vinde petrolul in ruble.

Unii analisti rusi apreciaza ca luma va avea "cinci-sase uniuni valutare", similare regiunii euro, in urmatorul deceniu pentru a provoca dolarul si a ajuta comertul.

62% - prezenta mare la vot in Irak... Peste 500 de morti in atacuri inter-religioase in Nigeria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x