Antena Căutare

Rusia amenință Occidentul: "Un nou asalt şi va fi HAOS!" Detalii șocante ies la iveală despre presupusul atac chimic din Siria

Experţi internaţonali şi-au început duminică, în Siria, ancheta cu privire la presupusul atac chimic care a antrenat atacuri occidentale de o amploare fără precedent contra regimului lui Bashar al-Assad şi au condus la o intensificare puternică a relaţiilor diplomatice, relatează AFP.

Experţi internaţonali şi-au început duminică, în Siria, ancheta cu privire la presupusul atac chimic care a antrenat atacuri occidentale de o amploare fără precedent contra regimului lui Bashar al-Assad şi au condus la o intensificare puternică a relaţiilor diplomatice, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat neclintit al Siriei, a avertizat duminică Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

Un nou atac şi va fi ”inevitabil haos” în relaţiile internaţionale, a declarat liderul de la Kremlin, citat într-un comunicat difuzat de preşedinţie după o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hassan Rohani, un alt aliat important al regimului sirian.

Statele Unite vor impune luni noi ”sancţiuni ruse” în legătură cu utilizarea de arme chimice de către regimul sirian, a anunţat amabsadoarea americană la ONU Nikki Haley.

Washingtonul, Parisul şi Londra au efectuat sâmbătă în zori atacuri contra a trei instalaţii, prezentate ca având legătură cu programul sirian de înarmare chimică, fără să provoace victime, ca represalii faţă de un presupus atac chimic, pe 7 aprilie, la Duma, care era la acea vreme ultimul bastion rebel în Ghouta, în apropiere de Damasc.

Regimul a dezminţit orice implicare în acest atac, soldat cu cel puţin 40 de morţi şi sute de răniţi, potrivit salvatorilor din zone rebele, Căştile Albe.

”ACUZAŢII MINCINOASE”

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care are ca mandat să ancheteze cu privire la o eventuală folosire de armament chimic - dar nu să-i identifice pe autori - a sosit la Damasc sâmbătă. Activitatea misiunii este învăluită în cel mai mare secret.

Adjunctul ministrului sirian de Externe Fayçal Mokdad s-a dus duminică la hotelul unde s-a instalat misiunea OIAC, la Damasc, din care a ieşit trei ore mai târziu, a constatat o jurnalistă AFP.

Misiunile de anchetă OIAC încep întotdeauna cu o serie de întrevederi private cu oficiali.

În schimb nu s-a confirmat faptul că experţi s-au dus la faţa locului, la Duma, aşa cum a anunţat duminică dimineaţa un oficial sirian.

”Vom lăsa echipa să-şi facă treaba în mod profesionist, obiectiv, imparţial şi departe de orice presiune. Rezultatele anchetei vor infirma acuzaţii mincinoase” contra Damadcului, a dat asigurări Fayçal Mokdad.

În 2014, OIAC a afirmat că Siria s-a debarasat de armamentul său chimic, confrm unui acord internaţional. În 2017, o misiune de anchetă comună cu ONU a conchis însă că Damascul a folosit sarin - un gaz neurotoxic puternic - la Khan Sheikhoun (nord-vest), într-un atac soldat cu cel puţin 80 de morţi.

Pe teren, munca se anunţă complicată pentru anchetatori, care sosesc la peste o săptămână de la fapte, într-o zonă care a trecut între timp sub controlul regimului şi poliţiei militare ruse şi care a fost devastată timp de cinci ani de un asediu şi o violentă ofensivă lansată pe 18 februarie.

Este alertă maximă! Un incendiu uriaș se apropie de oraș! Familii din Sydney sunt în pericol... Nu, nu este o glumă. Investiţia care face furori în întreaga lume. Cum să câştigi 800 de dolari pe zi fără să munceşti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x