Antena Căutare

Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó a murit la vârsta de 76 de ani

Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó, care a semnat 58 de volume de proză, poezie şi eseuri, a murit la vârsta de 76 de ani, informează TVE.

Simó, recompensată în urmă cu trei ani cu Premio de Honor de las Letras Catalanas, suferea de o boală degenerativă şi a murit luni, în casa ei din Barcelona.

Născută în Alcoi (Alicante), pe 4 aprilie 1943, ea a trăit mai mult de cinci decenii în Catalonia, unde a făcut parte şi din Departamentul de cultură al regiunii.

Licenţiată în Filozofie la Universitatea din Valencia, cu doctorat în Filologie Romanică, a fost profesoară în Bunyol apoi a primit un post în Girona.

Prima recunoaştere literară a venit în 1978, odată cu premiul Víctor Català obţinut pentru romanul ei de debut, „És quan miro que hi veig clar”.

A scris romane şi povestiri, poveşti pentru copii, poezie, scenarii pentru radio şi televiziune, articole de presă, eseuri şi memorialistică. Ultimul ei roman, „La sarbatana”, a fost publicat în septembrie 2019.

Oamenii de cultură şi politicienii, deopotrivă, şi-au exprimat regretul faţă de decesul ei. Preşedintele Guvernului catalan, Quim Torra, a apreciat „lupta ei neobosită pentru independenţa ţărilor catalane”. Într-un mesaj publicat pe Twitter, Torra şi-a exprimat regretul privind dispariţia „uneia dintre cele mai libere voci” care au apărat Catalonia.

Asociaţia Òmnium Cultural a spus că Simó a fost „una dintre cele mai importante autoare ale literaturii catalane”.

Sursa : news.ro

Trudeau promite familiilor victimelor zborului PS752 doborât în Iran că ”se va face dreptate”... Nancy Pelosi consideră că există ”suficiente probe” în vederea destituirii lui Donald Trump...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x