Live acumFilm: Jack Ryan - Agentul din umbra
Prime Time 20:00iUmor

Scriitorul francez Gabriel Matzneff, în centrul unui scandal pentru abuz de minori. Gallimard a retras de la vânzare cărţile lui

Scriitorul francez Gabriel Matzneff, în vârstă de 83 de ani, se află acum în centrul unui scandal sexual, după ce timp de patru decenii a scris despre relaţii sexuale cu minori. Prestigioasa editură Gallimard a anunţat că, în premieră, retrage de la vânzare toate cărţile autorului.

Aclamat de critici pentru scrierile lui, Matzneff este cunoscut pentru „Les moins de seize ans”, una dintre cărţile în care promovează sexul cu minori, iar în noiembrie a apărut cel mai recent roman al lui, „L'Amante de l'Arsenal”, publicat de prestigioasa Gallimard. În 2013, a primit pentru „Séraphin, c’est la fin!” premiul Renaudot, care recompensează anual un roman pentru originalitate.

Matzneff a primit însemnele de Ofiţer al Artelor şi Literelor în 1985 şi premiul Amic din partea Academiei Franceze, în 2009.

Scandalul a început în primele zile ale anului 2020, când a apărut „Le Consentement”, scris de Vanessa Springora, care îl acuză pe Matzneff că a sedus-o pe când ea avea 14 ani. În plus, el avea obiceiul de a practica în Asia turismul sexual cu minori. Springora nu îl numeşte pe Matzneff în carte, însă ea a declarat pentru presă că este vorba despre el şi despre relaţia pe care au avut-o.

Procuratura din Paris s-a autosesizat şi a început o investigaţie privind agresiune sexuală asupra unui minor cu vârstă de până la 15 ani. Chiar dacă acuzaţiile aduse de Springora nu vor putea fi folosite pentru deschiderea unui dosar penal pe numele scriitorului, din cauza termenului de prescripţie care a trecut, Procuratura va căuta alte posibile victime în Franţa şi străinătate.

Potrivit legii franceze adoptate în 2018, orice act sexual întreţinut de un adult cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani poate fi judecat ca infracţiune sexuală. În acelaşi an, termenul de prescripţie a unei fapte a fost extins la 30 de ani, dar nu poate fi aplicat retroactiv, astfel că nu se aplică în cazul lui Springora.

Editura franceză Gallimard a anunţat marţi că opreşte vânzarea tuturor cărţilor lui Matzneff, potrivit AFP. Este pentru prima dată în 140 de ani de existenţă când Gallimard ia o astfel de decizie.

Sub presiunea media, Franck Riester, ministrul Culturii, a decis ca Centrul Naţional al Cărţii să nu îi mai aloce lui Matzneff subvenţia anuală. Începând cu 2012, Matzneff a primit de la organizaţia guvernamentală 160.000 de euro. Ministrul a cerut şi alcătuirea unei comisii pentru a determina ce autori ar trebui să primească în continuare subvenţia anuală.

Sursa : news.ro

Recomandari